Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

sankce za neočkování a platba náhradní vakcíny

Dobrý den, lékařka mého syna (3měsíce) mě upozorňovala, že pokud odmítnu některé z povinných očkování bude mi v případě, že syn nemocí kterou odmítneme očkovat onemocní účtována úhrada léčby této nemoci a souvisejících komplikací (tzn. odmítnu-li hepatitidu B, která při chronickém stavu může vést až ke vzniku rakoviny bude nám účtována i tato léčba). Je tomu opravdu tak? Z čeho tato povinnost vyplývá? Můj druhý dotaz se týká úhrady vakcíny - pokud bychom odmítli standardní očkování - hexavakcínu, protože nechceme dítě očkovat na hep.b v tak nízkém věku lékařka nám doporučila Infanrix hib (záškrt, tetanus, černý kašel, hemofylus) + Imovac na obrnu, nebyla si však jistá, jestli takové vakcíny uhradí stát nebo si je budeme muset zaplatit. děkuju za odpověď!

Marqeta

Odpověď:

Dobrý den,

podobný dotaz jsme již zodpověděli zde.

Povinné očkování je zdravotní péčí, na kterou se plně vztahuje nutnost vyžádat si svobodný a informovaný souhlas rodičů dítěte v případě odmítnutí nebo odložení očkování. Nesplnění očkování je správním přestupkem, za který by Vám mohla hrozit pokuta do výše 10 000 Kč. Nárok na léčbu z veřejného pojištění Vám ale zůstává zachován stejně tak, jako kdybyste své děti očkovat nechali.

Co se týče Vašeho druhého dotazu, z právních předpisů přímo nevyplývá, zda stát hradí pouze očkování, která běžně nabízejí lékaři. Vyhláška o očkování proti infekčním nemocem počítá s podáním jiné vakcíny, pokud existuje kontraindikace na některou ze složek hexavakcíny. Tato alternativní vakcína je tedy hrazena státem, ale právní předpisy neupravují situaci, kdy se rodiče rozhodnou pro jinou sami bez lékařské indikace. Podle našich informací se však v praxi požaduje po rodičích úhrada plné ceny jiné než státem hrazené vakcíny.

Na otázku, zda je hrazena jiná vakcína, se můžete zeptat u Vaší pojišťovny. Domníváme se, že by hrazena být měla, pokud je cena nižší nebo stejná než standardní vakcína a pokud vakcína obsahuje látky proti těm nemocem, proti kterým se „povinně“ očkuje.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

1.2.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS