Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Stejná vyšetření - co na to pojišťovna?

Prosím o radu - při předoperačním vyšetření došlo k nedorozumění (spletli si jména), ale situace byla hned napravena. Přesto jsem se rozhodla pro jistotu udělat vyšetření ještě jednou. Obrátila jsem se na jinou praktickou lékařku (jiné zdravotnické zařízení). Paní doktorka mě zaregistrovala a též poslala na vyšetření.
Potom jsem si uvědomila, že od první registrace uplynuly jen 2 měsíce (ted už vím, že je možno lékaře změnit až po době 3 měsíců). Další věc je, že mi během týdne byla provedena dvě stejná vyšetření. Od té doby uplynul už rok. Změnila jsem bydliště.
Nemůžu s tím mít nějaké problémy? Měla bych to nějak řešit?
Děkuju moc za odpověď.

Jana K.

Odpověď:

Dobrý den,

pokud se u lékaře registrujete dříve, než od uplynutí 3 měsíců od předchozí registrace, je tato nová registrace neplatná. Znamená to tedy, že služby, které vám nová lékařka poskytne, jí pojišťovna neproplatí, ale peníze po ní bude vyžadovat. Za tyto služby byste měla zaplatit lékařce a nikoli pojišťovně. Dluh vám tedy nevzniká u pojišťovny, ale u lékařky, takže po vás lékařka může chtít, abyste jí peníze zaplatila. Tento dluh se promlčuje po třech letech.

Žádný zákon sice pojištěnci nezakazuje objednat se k vyšetření na více pracovišť, ale mohlo by to být teoreticky chápáno jako zneužití zdravotní péče. Není však úplně jasné, zda by pojišťovna mohla s úspěchem vymáhat úhradu takové péče.

Vaše Férová nemocnice

 

8.12.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS