Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Transplantace orgánů v ČR - platby

Dobrý den,

chtěla bych vědět, zda jsou v ČR tranplantace orgánů - důležítých (srdce, ledviny, kostní dřeň...) hrazeny pojišťovnami, nebo jestli pacient musí nějakou část platit sám. A také jestli se musí hradit nějaký poplatek předem, případně poplatek za vložení na čekací listinu.

Děkuji za odpověď.

Ptulka13

Odpověď:

Dobrý den,

dle účinné české legislativy (konkrétně č. 48/1997, o veřejném zdravotním pojištění, a transplantačního zákona č. 285/2002 Sb.) zdravotní pojišťovny příjemce hradí: transplantace tkání a orgánů (jak od žijícího tak zemřelého dárce), vyšetření potenciálních dárců nezbytná pro posouzení vhodnosti pro konkrétního příjemce, nezbytné nakládání s odebranými tkáněmi, buňkami a orgány a dopravu žijícího dárce nebo náhradu jeho cestovních nákladů a dopravu zemřelého dárce.

A navíc vyžaduje-li to nezbytně zdravotní stav pojištěnce a je-li bezprostředně ohrožen jeho život, hradí zdravotní pojišťovna na území České republiky přepravu transfúzních přípravků, speciálních léčivých přípravků, tkání, buněk a orgánů k transplantaci, jakož i přepravu lékaře nebo jiného zdravotnického pracovníka ke specializovanému a nezbytnému výkonu.

Za zařazení do Národního registru osob čekajících na transplantaci orgánů se žádný poplatek neplatí. Více informací o registru naleznete mj. zde.
 

Vaše Férová nemocnice

 

 

17.12.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS