Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Účtovaný zákrok vytržení zubu a anestezie

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat zda je možné, aby si zubař naúčtoval za zákrok vytržení zubu a anestezie 895kč, když je nyní pacient od svého zubaře vyřazen?

Moc děkuji za odpověď

Adéla

Odpověď:

Dobrý den,

stomatologické výkony jsou buď zdravotní pojišťovnou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění a pacient nic neplatí, nebo z veřejného zdravotního pojištění plně hrazeny nejsou a pacient si je musí částečně nebo plně zaplatit sám.

Přehled stomatologické péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění pro daný rok lze nalézt v úhradové vyhlášce, dostupné např. na webových stránkách VZP. Jedná se o přehled běžné péče, za kterou pacient v ordinaci lékaře nic nehradí a lékaři zákrok uhradí zdravotní pojišťovna. Mezi běžně hrazenou péči spadá právě vytržení zubu a provedení lokální anestezie, pokud je z lékařského hlediska odůvodněná (např. jestliže pacient požaduje po lékaři "umrtvení" zubu, aniž by to vlastně bylo nutné, platí si ho sám).

Rozsah péče, která bude hrazena ze všeobecného zdravotního pojištění, ale závisí na tom, zda je péče poskytována smluvním či nesmluvním lékařem zdravotní pojišťovny pacienta. V případě, že stomatolog nemá uzavřenou smlouvu se zdravotní pojišťovnou pacienta, je mu hrazena pouze akutní, neodkladná péče. Jestli je stomatolog smluvním partnerem lze zjistit přímo u zdravotní pojišťovny pacienta.

Nicméně pro stomatologické výkony obecně platí, že lékař je povinen předem pacienta informovat o tom, co bude provedený zákrok obnášet a jaká bude jeho cena. Rovněž by měl lékař pacienta seznámit s možnými alternativami (levnější standardní nebo hrazenou nadstandardní péčí). Výše nehrazené péče je pak lékařem stanovena individuálně dle jeho ceníku, který by pacientovi měl být volně dostupný (např. umístěn v ordinaci nebo čekárně). Poskytnutí poučení o výši ceny zákroku představuje zákonnou povinnost lékaře.

Z Vašeho dotazu vyplývá, že pacient s výší ceny zákroku spokojen nebyl, ale již z něj přímo nevyplývá, zda poučení o ceně bylo lékařem poskytnuto. Pokud by lékař poučení neposkytl, nejednal by v souladu s jeho zákonnými povinnostmi. V takovém případě má pacient právo na stomatologa podat stížnost dle postupu, který jsme již dříve popsali zde.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

 

30.11.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS