Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Úhrada aplikace injekcí za vakcíny u alergologa

Dobrý den, rozhodla jsem se na doporučení alergologa objednat vakcínu proti roztočům. Dle lékaře měl být doplatek do 2000 Kč. Mé překvapení bylo, když doplatek činil 2650 Kč.V lékárně jsem se dotazovala, zda na tuto vakcínu přispěla pojišťovna- přispěla ve výši 1100 Kč (ZPŠ). Vakcína zprvu (6 týdnů - týdně) dále pak po měsíci... Za každou aplikaci hradím 30 Kč.Je úhrada každé aplikace oprávněná nebo by nemělo být nic účtováno. Při představě, že léčeba bude probíhat do jara mi naskakuje husí kůže. Děkuji za zodpovězení mého dotazu.

gala

Odpověď:

Dobrý den,

Podle zákona o veřejném zdravotním pojištění je nutné poplatek 30 Kč zaplatit za návštěvu lékaře, při kterém bylo provedeno klinické vyšetření u praktického lékaře.

Ministerstvo zdravotnictví vykládá klinické vyšetření jako komplexní, cílené, kontrolní nebo konziliární vyšetření, a je vykázáno příslušnými výkony v dané odbornosti podle Seznamu výkonů. Začíná pohovorem s pacientem ke zjištění vývoje jeho zdravotních potíží. Lékař posoudí průběh onemocnění, stanoví a vysvětlí diagnostický a léčebný postup, zajistí další potřebná vyšetření, předepíše léky a provede administrativní činnosti související s výkonem.

Co se týče aplikace injekce na alergologii, stanovisko ministerstva lze najít na stránkách zde. Ministerstvo konstatuje následující:
K dotazu na zaplacení regulačního poplatku ve výši 30 Kč za aplikaci injekce na alergologii, konstatujeme, že Česká společnost alergologie a klinické imunologie zveřejnila stanovisko, že každé injekční aplikaci alergenové imunoterapie musí předcházet kontrolní klinické vyšetření, které je zpoplatněno regulačním poplatkem ve výši 30 Kč. Podobně je třeba postupovat při aplikaci imunoglobulinů. V případě ostatní injekční imunoterapie (např. transfer faktor) je možné v závislosti na zdravotním stavu a snášenlivosti léčby provádět aplikace i bez kontrolního klinického vyšetření provedeného lékařem (a tudíž bez zaplacení regulačního poplatku).“


Avšak za injekci, kterou by pacientovi aplikovala zdravotní sestra, se regulační poplatek ve výši 30 Kč neplatí. Stejné pravidlo platí i při infuzích. Není-li při aplikaci infuze provedeno klinické vyšetření, regulační poplatek ve výši 30 Kč se neplatí.


Znamená to pro vás, že pokud vám bude aplikovat injekci zdravotní sestra bez předchozího klinického vyšetření, regulační poplatek by jste neměla platit.


Vaše Férová nemocnice

12.12.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS