Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Úhrada poplatků za hospitalizaci

Dobrý den,

můj otec je po vážném úrazu již více než rok hospitalizován a přesouván po několika různých nemocnicích. Posledních 9 měsíců je hospitalizován v psychiatrické léčebně. Otec není vůbec komunikativní a schopen cokoliv řešit. Chtěla bych se Vás proto zeptat na zaplacení poplatků. Při návštěvách mi jako příbuzné personál vždy předá fakturu na zaplacení poplatků za hospitalizaci. Jsem já povinna tento poplatek uhradit? Pokud ano a uhradím je, za celý rok to dělá skoro 40 tisíc, můžu já pak žádat pojišťovnu o vrácení plateb nad limit 5000 i když můj otec není zatím zbaven ani omezen v právních úkonech.

A nakonec mi lékařka začala v poslední době vyhrožovat jako příbuzné, ať zařídím co nejdříve otci umístění v nějakém pečovatelském domě, protože ona musí neustále na vedení obhajovat jeho hospitalizaci, a že se může stát, že pojišťovna mu přestane hradit hospitalizaci a budu muset platit celý jeho pobyt sama (ne jen regulační poplatky). Otec ale není schopen se sám o sebe starat a nechodí, tedy nemůže jít domů. Je něco takového možné? Děkuji za vyjádření.

Dana

Odpověď:

Dobrý den,

            poplatky za hospitalizaci je povinen platit Váš otec, protože on je pojištěnec, kterému byla poskytnuta placená služba. Pokud však byl Váš otec do nemocnice či jiného zařízení převezen ve stavu, ve kterém nebyl schopen vyslovit souhlas s hospitalizací, není povinen tyto poplatky hradit - zjistěte, zda dal souhlas s hospitalizací. Pokud byl souhlas dán, je ve Vašem zájmu tyto poplatky uhradit, aby otci nevznikly následné problémy s neplacením.

            Co se týče ochranného limitu 5.000Kč, tak do tohoto limitu nejsou započítávány poplatky za hospitalizaci v ústavním zařízení. Z tohoto důvodu tedy není možné, aby pojišťovna vyplatila přeplatek, pokud se skládá pouze z těchto plateb.

Pokud by však přeplatek vznikl z poplatků započítávaných do tohoto limitu, sama pojišťovna přeplatek ze zákona vrací ve lhůtě 60 dnů po skončení kalendářního čtvrtletí. Není tedy nutné o něj žádat. V některých případech je možné si sjednat komerční pojištění, ze kterého se následně hradí část zaplacených regulačních poplatků.

            Pokud má Váš otec takové zdravotní důvody, že je nutná jeho hospitalizace, nemůže se stát, že by pojišťovna pobyt přestala hradit. Pokud by i přesto pojišťovna pobyt přestala hradit je možné:

  • Zaplatit hospitalizaci ze svých prostředků
  • Napadnout stanovisko zdravotní pojišťovny s tím, že hospitalizace je nutná ze zdravotních důvodů
  • Podat stížnost na postup zdravotní pojišťovny (pokud by se situace nezlepšila, tak podat žalobu)

(tato problematika je probrána podrobněji již v zodpovězeném dotazu)

Pokud však nastala situace, že Váš otec nemá medicínské důvody pro to, aby zůstal v psychiatrické léčebně, a je hospitalizován pouze z důvodů, že nemůže chodit a starat se sám o sebe, může opravdu dojít k tomu, že zdravotní pojišťovna pobyt hradit přestane. V takovém případě Vám nezbývá než pobyt hradit nebo si najít takové léčebné zařízení, které má s pojišťovnou dodatek ke smlouvě, ve které stojí, že pojišťovna hradí také tzv. sociální pobyty, tedy pobyty kdy již pacient nemá zdravotní důvod k hospitalizaci, ale nemusel by jít ani domů a pojišťovna by dále pobyt hradila. Poohlédněte se proto po zařízení, které takovýto dodatek s Vaší pojišťovnou má.

 

Vaše Férová nemocnice

14.11.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS