Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Úhrada stomatologických výkonů

Přeji krásný den. Mám dotaz ohledně uhrady stomatologických poplatků u svého zubního lékaře. Pokud mi zavede kovový čep a na to nasadí pryskyřicovou korunku, kolik zaplatím u vzp. Dále se chci zeptat, zda jsem povinna si nechat udělat jen zákrok, který si musím uhradit a lekařka nebere zřetel na moji finanční situaci. Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

u VZP nic platit nebudete. Stomatologické úkony, které jsou plně či částečně hrazeny pojišťovnou, naopak VZP či jiná pojišťovna zaplatí za Vás. Vy případně budete hradit spoluúčast nebo plnou cenu výkonu svému stomatologovi. A otázka cen těchto výkonů, které budete platit ze svého, je čistě otázka na Vašeho lékaře, který si může ceny stanovit sám. Vy se můžete ale dotázat na zdravotní pojišťovně, zda za konrétní výkon pojišťovna něco hradí a kolik.

Nejste povinna si nechat dělat žádný zákrok, pokud nejde o výjimky stanovené zákonem (např. povinné léčení TBC apod.). Pokud tedy nemáte peníze na určitý zákrok a zároveň tento zákrok nehradí pojišťovna, můžete s léčbou počkat. Lékařka vás nemůže nutit podstoupit určitý zákrok či léčbu.

Vaše Férová nemocnice

14.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS