Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Úhrada za vyšetření, úhrada za "nedostavení se" k dohodnutému termínu

Dobrý den, mám dotaz. Již několik let chodím k lékařce na alergologii. Původně šlo o státní zařízení, v současné době pracuje lékařka s dalšími odbornými lékaři v nestátním zařízení. V době změny mi byl předložen dokument, kde byla za pravidelný roční polatek nabízena nadstandardní péče. Toto jsem včetně zaplacení poplatku odmítl. I nadále jsem u této lékařky zůstal a jsem léčen. Lékařka má uzavřenou smlouvu s mou pojišťovnou, přesto jsem hradil hotově poplatek za provedení spirometrie. Na víc došlo k tomu, že jsem zapomněl na objednání a omluvil se se zpožděním. Na webových stránkách tohoto zdravotnického zařízení jsem se dověděl, tato informace dříve nebyla zveřejněna, že za takovéto nedostavení bude pacient platit poplatek 500,- Kč. Má toto zařízení nárok vymáhat tuto sankci? Předem děkuji za odpověď. Bobo

Odpověď:

Dobrý den,

co se týče úhrady za provedení lékařského úkonu (spirometrie), doporučujeme Vám obrátit se na Vaši zdravotní pojišťovnu s dotazem, zda tento úkon je hrazen z veřejného zdravotního pojištění. Pokud ano, pak můžete požádat, aby Vám lékařka úhradu vrátila, neboť byla vyžádána s největší pravděpodobností neoprávněně.

Co se týče "pokuty" nebo "poplatku" za nedostavení se na domluvený termín k lékařce, taková úhrada je prakticky nevymahatelná, neboť na ni nevzniká nárok ani z právních předpisů, ani ze smlouvy. A předpokládáme, že jste žádnou smlouvu, kde byste se zavázal takovou "pokutu" platit, nepodepsal. Žádné prohlášení na webových stránkách nestačí k tomu, aby toto mohlo být vymáháno.

Vaše Férová nemocnice

22.9.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS