Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Úhrada zubních imlantátů v případě genetické anomálie

Moc Vás zdravím,
přu se s pojišťovnou, vím, že za normálních okolností pacient nemá nárok na úhradu zubních implantátů., ale narodila jsem se s genetickou vadou (samotní doktoří pořádně neví, o co jde) - ztráta kořene zubů, nedostatek kosti, a pozastavený růst čelistí (absolvovala jsem již v roce 2012 posun čelistí) tedy i velmi hluboký zkus, který zřejmě zapříčinil vymletí kloubní hlavice u čelistních kloubů.
Ptám se tedy, mám nárok na celkovou úhradu zubních implatntátů, pokud se jedna o takový to případ? Pojišťovna ráda mele stále jen tu svou písničku, že to uhradit nesmí atd. Je mi 22 let, již přes 10 let mám fixní rovnátka, aby mi zuby držely a neproběhla nechtěná extrakce zubů při požití tužšího jídla.
Předem děkuji za odpověď.

Kiky

Odpověď:

Dobrý den,

zákon o veřejném zdravotním pojištění uvádí zubní implantáty mezi zdravotními úkony, které se hradí jen za určitých podmínek, přičemž tato podmínka je naplněna, pokud je poskytnutí takových zdravotních služeb jedinou možností z hlediska zdravotního stavu pojištěnce. Takže možnost argumentovat, že pro vás jsou implantáty jediným řešením a proto máte nárok na jejich úhradu tu je.

Zda spadáte do kategorie pacientů s nárokem na bezplatné zubní implantáty, posoudí revizní lékař Vaší zdravotní pojišťovny, proti jeho rozhodnutí je možné se odvolat k pojišťovně. (bližší informace k odvolání zde, jednalo se sice o věcně odlišný problém, ale postup je obdobný)

Pro další informace odkazujeme na článek uveřejněný na stránkách VZP zde, obdobný postup by měly aplikovat i další zdravotní pojišťovny.

Doporučujeme Vám tedy vyžádat si od Vaší pojišťovny informace o revizních lékařích specializovaných na stomatologii a nechat se některým z nich vyšetřit, pokud jeho stanovisko bude zamítavé lze vůči němu podat odvolání. Poslední alternativou je soudní spor s pojišťovnou, před kterým Vám, ale doporučujeme konzultaci s advokátem.

S přáním všeho dobrého,

Vaše Férová nemocnice.

24.3.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS