Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Úmrtí dítěte 6 dní po porodu

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na co mám nárok, když mi dítě zemřelo 6 dní po porodu. Jsem na mateřské dovolené od 7. 6. 2012. Od kdy se počítá těch 14 týdnů? Od data zahájení mateřské dovolené nebo ode dne úmrtí? Jsem po císařském řezu a jen tak mě nikdo nezaměstná. A prosím ještě jak je to s porodným a pohřebným? Děkuji moc

Kamilie

Odpověď:

Dobrý den,

porodné je dávka poskytovaná v závislosti na výši příjmu, kterou se rodině s nízkými příjmy jednorázově přispívá na náklady související s narozením prvního dítěte. Nárok na porodné je vázán na stanovenou hranici příjmů v rodině, která v kalendářním čtvrtletí předcházejícím kalendářnímu čtvrtletí, ve kterém se dítě narodilo, musí být nižší než 2,4 násobek životního minima rodiny. Porodné je stanoveno pevnou částkou a činí 13 000 Kč na první živě narozené dítě. V tomto případě bude tedy záležet pouze na Vašem příjmu - to, že Vaše dítě zemřelo nemá na nárok vliv. O porodné můžete zažádat u Odboru státní sociální podpory při Úřadu práce v místě trvalého bydliště. Žádosti se podávají na tiskopisech předepsaných Ministerstvem práce a sociálních věcí. Formlulář naleznete napříkald zde.

Nárok budete mít také na pohřebné. Je stanoveno pevnou částkou ve výši 5 000 Kč. Příjem rodiny se netestuje. O pohřebné je třeba žádat opět na Úřadu práce. Formulář naleznete zde.

Co se týče mateřské dovolené, náleží Vám po dobu 14 týdnů. Tato doba začíná běžet ode dne zahájení mateřské dovolené, bude tedy záležet na tom, kdy jste na mateřskou dovolenou nastoupila. Nemůže však skončit před uplynutím 6 týdnů ode dne porodu.

Přejeme Vám hodně sil,

Vaše Férová nemocnice

 

10.9.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS