Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Upozornění na zaplacení regulačního poplatku

Dobrý den.

Přítelkyně byla hospitalizovaná jeden den v nemocnici. Při odchodu nám doktor popřál hezký den a nedal nám žádnou fakturu k zaplacení, ani nás neupozornil, že máme něco platit. Toto se stalo v roce 2010. Dnes přišel dopis od právního zástupce nemocnice, že máme uhradit 60 Kč za den v nemocnici a nějakých 400 Kč za právníka. Chci se zeptat, jestli je práce pacienta hlídat to, jestli dostal fakturu k zaplacení, nebo je to práce doktora? Už se mi to párkrát stalo, že po mně nikdo nic nechtěl. A opravdu nesleduju co, kdy a kde mám platit, především ve vypjatých chvílích v nemocnici. A další věc, jestli je nějaká šance vysoudit zpět právní poplatek? Dekuji za odpověď.

Zůstávám s pozdravem

Tomasek

Odpověď:

Dobrý den,

lékař a zdravotnická zařízení mají ze zákona povinnost vybírat regulační poplatky. V případě, že tak nečiní, vystavuje se riziku uložení pokuty až do výše 1 000 000 Kč. Aktivním účastníkem však musí být i pacient, jemuž zákon stanovuje povinnost zaplatit nejpozději do osmi kalendářních dní.

V praxi to znamená, že v případě hospitalizace v nemocnici by Vám měla být zdravotnickým zařízením vystavena faktura, na jejímž základě jste povinen uhradit stanovenou částku do stanoveného data na určených platebních místech, či bezhotovostním převodem. Nevystavení faktury, jak tomu bylo ve Vašem případě, tak je pochybením zdravotnického zařízení. Ovšem i přesto trvá Vaše povinnost uhradit regulační poplatek, to že Vám fakturu nevystavili, Vás této povinnosti nezbavuje. Ve vlastním zájmu by si tedy pacient měl úhradu regulačního poplatku hlídat.

U Vašeho případu je dále nutné se zaobírat otázkou promlčení dluhu, píšete, že Vaše přítelkyně byla hospitalizovaná v roce 2010, avšak je potřeba znát přesné datum. Promlčecí lhůta je tříletá a počíná běžet prvním dnem následujícím po tom, kdy skončila osmidenní lhůta, ve které Vaše přítelkyně měla uhradit regulační poplatek. Promlčecí lhůta poté končí stejným dnem o tři roky později.

Na závěr neshledáváme žádný právní důvod, na jehož základě byste byl povinen k úhradě služeb právníka ve výši 400 Kč, ten proto nemocnici platit nemusíte.

Vaše Férová nemocnice

27.3.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS