Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vycházky

Dobrý den. Již rok jsem v pracovní neschopnosti s diagnózou Postinfekční únavový syndrom. Lékařem je mi doporučeno odpočívat, věnovat se relaxaci apod. Lékař také konstatoval, že z tohoto důvodu navrhuje neomezené vycházky. Skutečnost je taková, že péče o naše tři děti a canisterapeutické psy (které potřebuji k vykonávání mé profese) je náročná a mám-li odpočívat, je nutné odjet do přírody, k přátelům apod. Vzhledem k tomu, že od ledna 2012 není možné mít neomezené vycházky, horší se můj psychický a následně i fyzický stav, protože během 6 hod za den maximálně dojdu na nákup a postarám se o psy a na relaxaci nezbývá prostor... (často jsem například dojela k rybníku a několik hodin tam relaxovala pozorování přírody, daleko od lidí a nutnosti komunikace). Jak tuto situaci řešit? Rok v PN je sám o sobě psychicky velmi náročný a omezení vycházek při této diagnoze problémy ještě zhoršuje. Děkuji za radu.

odseriku

Odpověď:

Dobrý den,

maximální doba vycházek je v zásadě v celkovém rozsahu 6 hodin denně. Překročit tuto dobu (nechat pacienta, aby si vycházky volil sám dle aktuální potřeby) je možné jen po předchozím písemném souhlasu orgánu nemocenského pojištění (okresní správa sociálního zabezpečení). Toto je možné také v případě, kdy celkově závažný zdravotní stav neumožňuje pojištěnci, aby využil pevně stanovenou dobu vycházek.

Pokud by se vám nepodařilo dosáhnout toho, abyste si mohla stanovit vycházky sama, pak se zkuste ještě dohodnout s vaším ošetřujícím lékařem, aby vám, v případě kontroly ze správy sociálního zabezpečení, vystavil na dobu této kontroly potvrzení o tom, že jste byla u něj na lékařské prohlídce.

Vaše Férová nemocnice

2.4.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS