Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vydání dokladu o pracovní neschopnosti a poplatky u praktického lékaře

Jsem dlouhodobě léčen u praktického lékaře se zánětem ramene (diagnóza Bursitis subdeltoidea - opsáno z lék. zprávy). Navštěvuji praktického lékaře cca 1x za týden na kontroly a současně chodím na kontroly k ortopedovi. Dotaz zní:

1) Je praktický lékař oprávněn vybírat při mé opakované návštěvě poplatek 30 Kč? Jen mu odevzdám papíry od ortopeda, praktický lékař maximálně vypíše žádanku na rehabilitaci.

2) Je lékař povinnen vypsat doklad o pracovní neschopnosti, pokud jsem léčen s nemocí, která mi brání v práci? Praktický lékař mně odmítl vypsat neschopenku vzhledem k tomu, že jsem evidován na Úřadu práce. Skončila mně již lhůta, po kterou Úřad práce vyplácel podporu v nezaměstnanosti, nemám žádný příjem, a protože navštěvuji rehabilitaci, nemohu nejen účinně hledat zaměstnání, ale zejména s výše uvedenou diagnózou pracovat. Na toto mi praktický lékař vystavil potvrzení pro Úřad práce (není schopen plného pracovního zatížení - opsáno z dokladu).

Děkuji za odpovědi

Ivo

Odpověď:

Dobrý den,

1) praktický lékař je oprávněn vybírat regulační poplatek 30 Kč (mimo jiné) v tom případě, kdy provede tzv. klinické vyšetření. Dokumenty Ministerstva zdravotnictví (http://www.mzcr.cz/obsah/navod-na-pouziti-ceskeho-zdravotnictvi_1533_1.html, str. 13 a 14 a http://www.mzcr.cz/dokumenty/jak-poznam-co-je-klinicke-vysetreni_3163_1264_1.html) uvádějí, že lidově bychom klinické vyšetření mohli označit jako řádnou prohlídku pacienta lékařem, tedy nikoliv pouhé letmé „přejetí pohledem od stolu“ ani pouhé vypisování „papírů“. Na základě toho, co uvádíte, máme za to, že lékař vybírat poplatek za pouhé převzetí dokumentů oprávněn není.

2) Dle zákona o nemocenském pojištění rozhodne ošetřující lékař o vzniku dočasné pracovní neschopnosti pojištěnce, jestliže vyšetřením zjistí, že mu jeho zdravotní stav pro nemoc nebo úraz nedovoluje vykonávat dosavadní práci. Lékař tedy může (respektive musí) vypsat neschopenku pouze tomu, kdo je pojištěncem v rámci nemocenského pojištění. Pokud jste v době, kdy se Vám nemoc objevila, nebyl v pracovním poměru či v ochranné lhůtě sedmi dní od skončení pracovního poměru, nebyl jste v tu chvíli ani nemocensky pojištěný, a proto Vám lékař nemůže vypsat potvrzení o dočasné pracovní neschopnosti. Toto potvrzení však pro Úřad práce nepotřebujete, stačí Vám potvrzení pro Úřad práce, tak jak Vám jej vystavil Váš lékař. Skutečnost, že jste se stal dočasně práce neschopným jste povinen oznámit Úřadu práce do osmi dnů.

Vaše Férová nemocnice

23.9.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS