Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Výkaz neexistujícíh úkonů u lékaře

Dobrý den,

ráda bych se poradila v této záležitosti:

Z výpisu z pojišťovny jsem zjistila, že můj lékař vykázal úkony, které jsem údajně měla absolvovat. Šlo o běžnou návštěvu lékaře a také o terapeutické úkony, které jsem podle výpisu pojišťovny měla absolvovat například také v jiné dny. Nezbývá mi než lékaře podezírat, že v souvislosti s mou osobou vykazuje úkony, které reálně vůbec provedeny nebyly. Prosím, jak mám postupovat? Existuje možnost obrátit se na nějaký kontrolní orgán, který by záležitost neprodleně prověřil? Mám na to nárok? Předem moc děkuji za radu a děkuji za vaši záslužnou práci.

 

HP

Odpověď:

Dobrý den,

pokud máte podezření, že lékař vykázal zákrok, který Vám nebyl proveden, můžete podat stížnost Vaší zdravotní pojišťovně, která by danou věc měla prošetřit a následně výkon neproplatí nebo bude již proplacenou částku vymáhat. Ještě před tím si od Vaší zdravotní pojišťovny pro jistotu můžete, pokud jste tak již neučinila, písemně nebo osobně na pobočce vyžádat přehled vykázané zdravotní péče, kde naleznete veškerou zdravotní péči, kterou za Vás zdravotní pojišťovna za posledních dvanáct měsíců uhradila. Na bezplatné poskytnutí tohoto přehledu máte nárok jedenkrát ročně. Další informace můžete nalézt například na stránkách Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Pokud se domníváte, že s Vámi Váš lékař takto nevhodně jedná, je možné také zvážit přechod k jinému lékaři. Na to máte v rámci Vaší zdravotní pojišťovny právo jednou za tři měsíce.

Vaše Férová nemocnice.

2.12.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS