Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vyřazení z evidence zubního lékaře

Dobrý den,

přišla jsem ke své zubařce, ať mi vytrhne zlomený zub, který mi sama řekla, že nejspíš nepůjde opravit. Ona mne odmítla ošetřit, vypsala mi žádanku do nemocnice a navíc mne vyřadila z evidence - z důvodu, že chci zub vytrhnout. Vzhledem k tomu, že jiný zub - léčený stejnou zubařkou - v řádu několika tisíců korun se musel stejně nakonec vyrvat, nechtěla jsem aby se zub "pokusila" vyléčit podobným způsobem a raději se rozhodla pro bezplatné a rychle řešení, ale ono nic. Čili jsem zaplatila několik tisíc korun, zub mám venku, další zlomený a navíc jsem bez zubaře. Může mne doktorka vyřadit z evidence tímto způsobem? Popř. kde si na jednání stěžovat, pokud jsem v právu?

Děkuji.

Terezska

Odpověď:

Dobrý den,

případy, kdy může lékař ukončit registraci pacienta, řeší zákon o zdravotních službách a obsahuje jejich úplný výčet. Například jde o případ, kdy odmítnete veškerou poskytovanou péči. Váš případ podle našeho názoru nelze považovat za odmítnutí součinnosti nezbytné pro další poskytování lékařských služeb, neboť odmítnutí jednoho konkrétního postupu a požadování jiné alternativy se dá stěží brát jako odmítnutí nezbytné součinnosti podle tohoto zákona.

Domníváme se tedy, že vaše lékařka pochybila, pokud Vás ze své evidence vyřadila z Vámi popisovaného důvodu. Zákon o zdravotních službách navíc stanoví, že lékař Vám o tomto vyřazení a o jeho důvodech musí vystavit písemné potvrzení. Pokud Vám dosud toto potvrzení neposkytl, co nejdříve si jej vyžádejte.

Tím, že Vás vyřadil z evidence bez zákonem stanoveného důvodu se Váš lékař dopustil správního deliktu, za který mu hrozí pokuta až 300 000 Kč. Pokud Vám navíc nevydal zmíněné potvrzení či Vám jej odmítá vydat, hrozí mu další pokuta do 100 000 Kč.
K řešení tohoto deliktu můžete podat podnět u případného orgánu, kterým je obecně Krajský úřad.

Taktéž se domníváme, že vedle správního pochybení je takovéto jednání lékaře v rozporu s jeho povinnostmi a lékařskou etikou. Na základě toho byste také mohla podat na tohoto lékaře stížnost České stomatologické komoře. Tato stížnost může vést až k pokutě či dokonce ztrátě lékařského oprávnění. Více o stížnostech a o jejich podávání se můžete dočíst zde na našich internetových stránkách.

Vaše Férová nemocnice

11.11.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS