Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Výše poplatků u soukromých gynekologů

Dobrý den, mám prosbičku, jsem ve 4. měsíci těhotenství a jsem u soukromého gynekologa. Před 4 roky jsem prodělala velké zdravotní problémy, rozsáhlý zánět a bylo mi mým lékařem řečeno, že na 99% neotěhotním. Na ultrazvuku nerozeznal těhotenství v 5. týdnu a tvrdil, že se připravuji na menstruaci. To jen na úvod. V tuto dobu jsem opět těhotná a lékař si účtuje za všechny úkony peníze. Jako příklad 200Kč za odběr krve, zda jsem těhotná (posléze mi řekli, že přehodili pořadí, tj. ultrazvuk a odběry a proto si to hradím), nyní jdu na přeměřování plodu a mám si přínést 1100Kč, za obrázek plodu si pan doktor účtuje 150Kč, zrcadla 50Kč atd. Ráda bych věděla, zda je rozdíl v hrazení poplatků u soukromého gynekologa a "normálního" gynekologa. A také bych ráda věděla, kdy mi lékař poskytne informace ohledně poraden, příp. cvičení atd. Je povinen mi tyto informace sdělovat? Nebo vše je mojí povinností a musím informace dohledávat na internetu jako na vašich stránkách? Měl by mě lékař informovat předem o platbách, které budu hradit? Většinou je to tak, že odcházím od lékaře k sestřičce, ta to vyúčtuje a bez dokladu si to nechá uhradit.
Moc vám děkuji za odpověď.

Jana 63

Odpověď:

Dobrý den, 

pokusíme se odpovědět na všechny Vaše dotazy:

1. Úhrada lékařských úkonů závisí především na tom, zda má dané zdravotnické zařízení smlouvu s Vaší pojišťovnou. Jestliže se opravdu jedná o smluvní zařízení, je lékařská péče hrazena z veřejného zdravotního pojištění a lékař po Vás může vyžadovat pouze placení regulačních poplatků či nadstandardní péče. Zda je lékař ve smluvní vztahu s Vaší pojišťovnou zjistíte nejsnáze právě u pojišťovny. 

Jestliže se však jedná o soukromého lékaře, který nemá smlouvu s Vaší zdravotní pojišťovnou, péče není placena z veřejného zdravotního pojištění. Takový soukromý lékař poskytuje služby za přímou úhradu a služby a jejich ceny jsou věcí dohody mezi ním a pacientem. Nesmluvní zdravotnická zařízení zpravidla poskytují finančně náročnější péči než zařízení smluvní. 

Jestliže nejste spokojena s Vaším lékařem a platbami za jeho péči, doporučujeme přejít k jinému lékaři. V případě, že bude mít smlouvu s Vaší pojišťovnou, bude zdravotní péče hrazena z Vašeho zdravotního pojištění (mimo regulační poplatky a úkony nehrazené z pojištění, viz. výše). Seznam lékařů ve smluvním vztahu k Vaší pojišťovně lze opět zjistit u Vaší pojišťovny.

2. Lékař má povinnost Vám poskytnout veškeré informace týkající se Vašeho stavu a způsobu léčby. Zároveň Vám musí umožnit ptát se na jakékoli s tím související doplňující otázky, tedy například informace o poradnách či cvičení. Informace je případně možné získat od jiného lékaře. 

3.  Lékař by Vás měl skutečně informovat o úkonech, které hodlá provést, i cenách za ně, jestliže nejsou hrazeny z veřejného pojištění. Zároveň by měl zpracovat a uveřejnit na pacientům dostupné místo seznam cen služeb nehrazených či pouze částečně hrazených z veřejného pojištění. Lékař nemá povinnost  Vám automaticky vystavit doklad, máte však právo o něj požádat, a v takovém případě Vám musí vyhovět a doklad vystavit (a to jak lékař ve smluvním vztahu s Vaší pojišťovnou, tak soukromý lékař, který s ní ve smluvním vztahu není). 

 

Vaše Férová nemocnice 

 

2.9.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS