Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zákonný úrok z prodlení

Dobrý den,

po pracovním úrazu (těžká distorze kolene) v září 2011 mi zaměstnavatel i po několika žádostech dosud nedoplatil měsíční náhradu škody. Jsem sama se čtyřmi dětmi, připadá mi to velice nefér, zaměstnavatel nekomunikuje (jde o krajskou nemocnici). Teprve tento měsíc jdu na operaci s kolenem.

Ptala jsem se obvodní lékařky na názor léku Wobenzym v souvislosti s operací, doporučila mi ho. Je to pro mě finančně hodně peněz, od září beru jen tu nemocenskou, a tak jsem se Vás chtěla zeptat jednak, zda je nějaká možnost, aby zaměstnavatel doplatil dorovnání mzdy, a hlavně zda bych mohla a jakým způsobem uplatnit za celou částku nedoplaceného dorovnání mzdy zákonný úrok z prodlení.

Druhý dotaz se týká přímo léku Wobenzymu - mohu částku zaplacenou v lékárně následně po skončení pracovní neschopnosti uplatňovat u zaměstnavatele jako účelně vynaložené náklady spojené s léčením, i když si ho zakoupím sama (není na předpis)?

Děkuji Vám mnohokrát za odpověď.

v10

Odpověď:

Dobrý den,

naši odpověď rozdělíme na dvě části, neboť se ptáte na dvě věci.

1) Doplacení dorovnání mzdy

Předpokládáme, že měsíční náhradou škody, kterou Vám zaměstnavatel neplatí, myslíte náhradu za ztrátu na výdělku. Tj. částku, kterou Vám má zaplatit zaměstnavatel jako dorovnání nemocenské, abyste dosahovala stejné mzdy jako před pracovním úrazem a neschopností.

Zaměstnavatel je při pracovním úrazu ze zákona povinen platit Vám náhradu za ztrátu na výdělku měsíčně. Smyslem vyplácení této částky je zachování stejné životní úrovně, jako jste měla před tím, než se Vám pracovní úraz stal. Ve výsledku by Vám měla být vyplácena měsíčně částka rovnající se výši Vaší mzdy, kterou jste pobírala, když jste chodila do práce. Náhradu za ztrátu na výdělku Vám vyplácí zaměstnavatel, dávky nemocenského pojiště správa sociálního zabezpečení.

Pokud Vám zaměstnavatel náhradu za ztrátu na výdělku neposílá, doporučujeme Vám podat na něj žalobu na zaplacení částky k soudu. Před podáním žaloby doporučujeme zaslat zaměstnavateli ještě písemně tzv. předžalobní výzvu, kde ho vyzvete k zaplacení dlužné částky a stanovíte mu datum (např. 14 dní), do kdy by Vám měl částku zaplatit. Ve výzvě zároveň uveďte, že pokud Vám částku do určeného data nezaplatí, podáte žalobu k soudu. Nezapomeňte zaměstnavatele upozornit na to, že soudní řízení ho bude stát mnohem více peněz, neboť bude muset ještě hradit náklady řízení.

Pokud předžalobní výzva nepomůže, pak podejte žalobu k soudu. Požadovat můžete samozřejmě i zákonný úrok z prodlení (to můžete žádat i v předžalobní výzvě). Jestliže se rozhodnete podat žalobu, doporučujeme Vám kontaktovat advokáta, který Vám s přípravou žaloby pomůže. Advokáta zabývajícího se medicínským právem můžete nalézt v seznamu vedeném Českou advokátní komorou (http://vyhledavac.cak.cz/Units/_Search/search.aspx) nebo zde: http://www.potrebujipravnika.cz/.

2) Účelně vynaložené náklady spojené s léčením

Co se týče Vašeho dotazu na možnost proplacení léku Wobenzym zaměstnavatelem, nemůžeme Vám dát jednoznačnou odpověď. V zákoně není seznam léků či výkonů, jejichž využití by se dalo automaticky považovat za účelně vynaložený náklad. To by ani nebylo možné.

Pro posouzení jsou klíčové pouze dvě podmínky: 1) náklady musí být vynaloženy na léčení následků úrazu a za 2) náklady musí být vynaloženy účelně. Účelnost nákladů se posuzuje především podle toho, jak přispívají k odstraňování (zmírňování) následků úrazu. Jako účelně vynaložený náklad může být považován i lék, který není hrazen zdravotní pojišťovnou

Pokud Vám lék prospívá a lékařka Vám ho doporučila, potom Vám určitě doporučujeme u zaměstnavatele náklady uplatnit. Pro tento případ je samozřejmě dobré nechávat si veškeré účtenky z lékárny. 

Vaše Férová nemocnice

10.9.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS