Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zánět po vyvrtání zubu a náhrada cesty zubařem

Dobrý den, ráda bych se informovala, zda je možné požadovat po lékařce další ošetření zdarma a náhradu za cestu do ČR. Cca před měsícem mi zubařka oznámila, že mám kaz. Zub mne nebolel a ani jsem nemyslela, ze by pod plombou měl kaz být. Zubařka mi ho tedy vyvrtala, ale tak, že zbyla více méně jen skořápka. Řekla, že bílá plomba lepší a zub zakytovala. Zub mne vyšel na 800,-.
Zub mne bolel a byl cca 14 dní citlivý. Mezitím jsem se odstěhovala do Holandska, kde chci natrvalo žít. Po 3 týdnu byl zub tak bolestivý, že jsem musela užívat několik silných léků proti bolesti. Pokud jsem neaplikovala dva před spaním, nebyla šance usnout.
Teď už je to o něco lepší, ale nad zubem se vytvořila velmi bolestivá a citlivá boule. Lékařka se na to prý musí podívat, což znamená minimálně 3500,- za cestu. Nerada bych, aby to dospělo k nějakému velkému zánětu, ale nemůžu si dovolit ani tu cestu, ani další náklady spojené s ošetřením. Je možnost reklamace a nechat si cestu proplatit? Popřípadě má lékař šanci spojit se s lékařem jiným, který působí v Nizozemí a byl schopen mne ošetřit?

Ještě podotýkám, že mi nedoporučila obyčejný amalgám na jiný zub - sedmičku a proto jsem musela uhradit lepší plombu - 600,-. Navíc jsem musela čekat cca 3 měsíce, než mi nastavila přední uštípnutý zub. Bylo velmi nepříjemné chodit celé léto s poškozenou jedničkou.

Děkuji za odpověď

Edita

Odpověď:

Dobrý den,

náhradu škody po lékařce vyžadovat můžete, doporučujeme Vám zkusit se s ní dohodnout na náhradě, která by pokryla Vaše výdaje na dopravu. Obvykle je lepší pokusit se o smírné řešení, než situaci řešit soudně, což je krok, ke kterému můžete přistoupit pokud se spolu nedohodnete.

V případě, že jde o akutní problém, bude pro Vás pravděpodobně jednodušší nechat se vyšetřit lékařem v Nizozemí, než cestovat zpět do České republiky.

U akutních vyšetřeních Vám bude při předložení Evropského průkazu zdravotního pojištění poskytnuta zdravotní péče za stejných podmínek jako obyvatelům země.

Pokud nejde o akutní péči, budete požádána o úhradu za péči v hotovosti, kterou následně můžete požadovat po Vaší pojišťovně. Dále záleží na podmínkách Vaší pojišťovny, do jaké výše Vám náklady poplatí, minimálně by to měla být výše, kterou by hradila daný zákrok, pokud by byl proveden v České republice.

Vaše Férová nemocnice

15.12.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS