Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zdravotní péče v zahraničí

Dobrý den, 
chtěl bych se zeptat. Mám v plánu vyjet za prací do Anglie, ale vážou mě tady odborné kontroly v nemocnicích na Onkologické fakultě (zatím jednou po 3 měsících) zahrnuje to odběr krve a teď i po půl roce CT. Dále i kontroly na endokrinologii, které mají proběhnout jedenkrát ročně.

Psal jsem již pojišťovně a odepsali mi, že dvojité pojištění není možné. Takže bych se chtěl zeptat jaké mám možnosti? V Anglii na odborné vyšetření chodit nechci, takže mám asi možnost zaplatit si to sám, ale kolik to může stát? Děkuji za odpověď.

Kuba

Odpověď:

Dobrý den, 

na úvod bychom se rádi omluvili za pozdní zodpovězení Vašeho dotazu. Prodlení bylo způsobeno zatížením poradny velkým množstvím dotazů. Děkujeme za pochopení.

Pojišťovna Vám sdělila pravdivou informaci, tedy že v rámci státu Evropské Unie platí princip jednoho pojištění. Proto i když cestujete a zdržujete se ve více zemích EU, pak byste měl být pojištěn vždy jen u jedné pojišťovny jednoho státu. Existuje také další dohodnutý princip týkající se pojištění v zahraničí, který se týká toho, kde máte vůbec být pojištěn. Ustanovuje, že pokud pracujete v zahraničí, pak byste měl právě zde být pojištěn (bez ohledu na trvalé bydliště/občanství apod.).

Plánujete-li dojíždět na vyšetření do České republiky, pak je nutné zařídit si potřebné formuláře a splnit další podmínky k tomu, aby Vám zahraniční pojišťovna (u které byste byl teoreticky v budoucnu pojištěn) pokrývala náklady na vyšetření poskytnuté v České republice. Více informací o této možnosti naleznete v již zodpovězeném dotazu v odkazu zde.

Na základě informací z Vašeho dotazu Vám tedy můžeme doporučit ukončení smlouvy s českou pojišťovnou a uzavření nové pojistné smlouvy ve státě, kde budete vykonávat pracovní činnost. Naše rada však nemusí být vzhledem ke specifickým a neudaným důvodům vhodná. Proto Vás můžeme odkázat na web Centra mezistátních úhrad, kde naleznete více informací týkající se Vašeho dotazu (odkaz zde).

Informace o cenách pojištění a případných poplatcích za jednotlivá vyšetření jsou velmi specifická a mohou se v rámci různých poskytovatelů zdravotnických služeb v zahraničí lišit. Doporučujeme Vám informovat se u konkrétních zahraničních poskytovatelů.

 

Vaše Férová nemocnice

23.2.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS