Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zdravotní pojištění v zahraničí

Dobrý den, 

dne 18. února letošního roku mi byl způsoben pachatelem pracovní úraz, se kterým jsem byl v nemocenském stavu do dne  30. 7. 2014.

Dle lékařů mělo dojít k zahojení a vymizení bolesti, avšak po zhruba dvou měsících, co už jsem v daném podniku nepracoval, došlo opět k silným bolestem, které mi znemožňují vykonávat zaměstnání řidiče autobusu. K 31. 7. 2014 jsem ukončil pracovní poměr u zaměstnavatele dohodou a nyní jsem zaměstnán ve Spolkové republice Německo, kde jsem však pro silnou bolest dočasně práce neschopný.

Můj dotaz zní: co mohu v daném případě udělat pro to, abych si vyřídil vyšetření a posouzení zdravotního stavu, když jsem zdravotně pojištěn jen v SRN a kdo to uhradí?

poldomil35

Odpověď:

Dobrý den, 

 

z Vašeho dotazu vyplývá, že máte zájem o vyšetření a posouzení zdravotního stavu v České republice, kde však již nejste pojištěn. Důležité však je, kde máte trvalé bydliště, což není v dotaze uvedeno, z toho vyplývá, že se může jednat o následující situace:

1. Pokud pracujete v Německu, ale trvalé bydliště máte hlášené stále v ČR:

Doporučujeme Vám, abyste si zažádal o formulář E106 nebo S1, jedná se o nárokový doklad pro krytí nákladů za zdravotní péči v zemi bydliště. Můžete o ně zažádat u své zahraniční zdravotní pojišťovny nebo u pojišťovny v České republice, kterou si vyberete jako výpomocnou (obvykle pojišťovna, u které jste byl předtím pojištěn). 

Pokud Vám neměcká zdravotní pojišťovna formulář vydá, pak tím také uzná, že máte nadále bydliště v ČR. Zároveň byste měl obdržet žlutý Průkaz pojištěnce Evropské unie bydlího v ČR, případně Potvrzení o registraci. Tento průkaz pak můžete předkládat doktorům v České republice. Veškerou poskytnutou zdravotní péči v ČR by měla německá pojišťovna následně proplácet pojišťovně místní.

Jestliže Vám německá pojišťovna bydliště v ČR neuzná, pak máte v České republice zdarma nárok pouze na nezbytnou zdravotní péče.

 

2. Pracujete v Německu, kde máte i trvalé bydliště:

Poradna se zabývá českým zdravotnickým právem a v tomto případě Vám bohužel nejsme schopni kvalitně poradit. Ostatní státy mají různou právní úpravu těchto záležitostí, tudíž Vám můžeme pouze poradit, abyste se obrátil na Vaši německou zdravotní pojišťovnu a s ní tuto záležitost vyřešil.

Vaše Férová nemocnice

 

 

 

 

 

 

15.12.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS