Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zdravotní pojištění cizinců v zahraničí pro matku a dítě

Dobrý den, 

jsem cizinka s povolením k přechodnému pobytu v ČR. Jsem zdravotně pojištěna v České republice, stejně jako můj syn (1 rok). Jsem zaměstnaná ve své vlastní firmě, ale nyní jsem na mateřské dovolené. Po ní budu také na rodičovské dovolené v ČR. Můj manžel je cizinec a v ČR je dlouhodobě kvůli práci. Není zde ale registrován. Své zdravotní pojištění má v Německu a naše pojištění nejsou spojeny.
Manžel se bude za 4 měsíce stěhovat do práce v Polsku a my všichni se budeme pohybovat s ním.
Co se stane se zdravotním pojištěním mého syna a mne? Oba potřebujeme plnou zdravotní péči v zahraničí, nikoli jen akutní. Jak toho můžeme docílit? Nemůžeme se samozřejmě přihlásit pod zdravotního pojištění manžela, protože si ho platí soukromě. Jak si můžeme zajistit naše plná práva v oblasti zdraví v zahraničí?

Děkuji předem za odpověď.

Devisil

Odpověď:

Dobrý den, 

na úvod bychom se Vám rádi omluvili za pozdní odpověď na Váš dotaz. Důvodem zpoždění bylo zahlcení poradny mnoha dotazy.

Z Vašeho dotazu se nám zdá nejvhodnější postupovat takový, že byste i s dítětem měla zajištěnou péči v Polsku v souvislosti s německým pojištěním Vašeho manžela. Tuto možnost však vyvracíte. Je tedy pravděpodobné, že v rámci německých předpisů tuto možnost nemáte. Z důvodu znalosti českého práva, nikoli zahraničního, nemůžeme danou situaci hlouběji posuzovat.

Vaše situace je složitá a informace, které uvádíte, pro nás nejsou dostačující ke kvalitnímu zodpovězení dotazu. Proto bychom Vás odkázali na organizace soze (odkaz na web zde) a poradnu pro občanství, občanská a lidská práva (odkaz zde). Tam by Vám měli poskytnout kvalitní a relevatní pomoc, kterou my, v rámci právní poradny, nejsme schopni zajistit. 

Vaše Férová nemocnice

 

19.3.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS