Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zpětné zařazení léku do evidence

 


Vážení přátelé.


Obracím se na Ligu lidských práv s prosbou, podpořit úsilí o obnovení a znovu zařazení léku Betmiga 50 mg do skupiny léků hrazených z prostředků veřejného zdravotního  pojištění.


 Od roku 2014 denně užívám pro mě velice vyhovující lékBetmiga 50mg. Vedlejší  potíže ustaly. Ale bohužel, tento lék není od 1.1.2017 zařazen do skupiny léků, které jsou hrazeny z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Jeho cena není pro důchodce zanedbatelná. Průměrná aktuální cena v lékárně činí cca 1130Kč. u balení 30tablet , resp. Cca 3339 Kč u balení 90 tbl.


 Věřím, že je nás důchodců s tímto problémem více. Budu velice ráda , pokud se tato nepříjemná situace vyvine ke zdárnému vyřešení.

Děkuji.


Odpověď:

Dobrý den,

o tom, který léčebný přípravek bude hrazen a který nikoliv, rozhoduje Státní úřad pro kontrolu léčiv. Ten může na žádost zahájit řízení o stanovení výše a způsobu úhrady za daný lék. Bohužel je zákonem omezeno, kdo může tuto žádost podat. Subjekty oprávněnými k podání žádosti jsou pouze výrobce léku, jeho dovozce do ČR a zdravotní pojišťovny. Zákonnou úpravu o hrazených léčivech naleznete zde.

Bohužel pravděpodobně jediný subjekt , který by vám mohl pomoci, Vaše pojišťovna, má velmi omezené důvody, pro které může žádost o zahájení řízení podat. Jedná se o velmi komplikovaný úzce stanovený důvod, který pravděpodobně Vaše pojišťovna splňovat nebude. Více informací naleznete v § 39a a následujících zákona o veřejném zdravotním pojištění. Rozhodujícím faktorem pro určení, zda může žádost Státnímu úřadu pro kontrolu léčiv podat i Vaše zdravotní pojišťovna, je skutečnost, zda spadá daný lék do určitého referenčního koše, či nikoli. Ačkoli je velmi pravděpodobné, že daný lék podmínky splňovat nebude, doporučujeme kontaktovat Vaši pojišťovnu s prosbou, aby žádost ke Státnímu úřadu pro kontrolu léčiv podala. 

Poslední šancí, která nenabízí je kontaktovat přímo dovozce tohoto léku, který by mohl podat žádost ke Státnímu úřadu pro kontrolu léčiv. Kontakt naleznete zde.

Doporučujeme Vám tudíž kontaktovat výše uvedené instituty a požádat je, zda by nekontaktovaly Státní úřad pro kontrolu léčiv s žádostí o změnu výše a způsobu úhrady tohoto léku.

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

5.10.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS