Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ztráta zubů při autonehodě

Při autonehodě jsem utrpěl dvojitou frakturu dolní čelisti s extrataci 6 zubu. Po 3 letech mi osteosyntesa byla odoperována a pojištovna mi nechce uznat ty extratované zuby. Prý si mám nechat zhotovit náhrady jenže můstky už prý udělat nejdou, a to že jsem měl zuby a teď nemám. Jak ktomu já přijdu? Děkuji za radu.

mara

Odpověď:

Dobrý den,

váš dotaz, chápeme-li jej správně, se točí kolem dvou hlavních problémů.

Prvním je konflikt s pojišťovnou, která vám, dle vašich slov, "odmítá uznat extratované zuby". V této části jste bohužel velmi nekonkrétní, avšak chápeme-li to dobře, pojišťovna vám odmítá vyplatit úrazovou pojistku za v dotaze uvedenou ztrátu zubů. Jak jsme již řekli, chtělo by to znát více detailů, ohledně vašeho úrazového pojištění, a celkově ohledně situace, ve které jste pojišťovnu žádal o proplacení. Nicméně již teď vám můžeme říci, že zlomenina čelisti ztráta zubu samozřejmě patří mezi zranění, ze které pojišťovny poskytují náhradu na základě bodového hodnocení. Toto bodové hodnocení stanovuje vyhláška Ministerstva zdravotnictví o odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění ve své 1. příloze. Ve vašem případě by se mělo jednat o 6x 10 bodů za pozbyté zuby, a 2x 20 bodů v případě dvojité zlomeniny dolní čelisti. Hodnota jednoho bodu činí dle výše zmíněné vyhlášky 120 Kč.

Problémem druhým je pak otázka zubních můstků. Ty opravdu nelze zhotovit, neboť již samotná definice pojmu "zubní můstek" zní: "Jde o částečnou náhradou chrupu. Zubní můstek je upevněn pomocí kovových korunek, nebo jiným zařízením na okolních zdravých zubech. Zubní můstky se zhotovují v těch případech, kdy je nutné nahradit jeden nebo více chybějících zubů a nelze to udělat pomocí implantátu."

Z vámi popsané situace je patrné, že vzhledem k rozsahu vašeho poranění a ztráty zubů, kterou jste utrpěl, není zhotovení můstku technicky možné, už jen proto, že jej nelze navázat na okolní zuby. Ve vašem případě se jako jediná možná cesta jeví zhotovení fixní zubní náhrady ve formě implantátu nebo částečné snímatelné náhrady. Tyto stomatologické výrobky zčásti hradí pojišťovna, avšak jejich větší díl si budete bohužel muset uhradit sám. Přesná výše, do které jsou jednotlivé části zubní náhrady hrazeny pojišťovnou je vyčíslena ve 4. příloze zákona o veřejném zdravotním pojištění.

Samozřejmě je nutno dodat, že jsme poradnou právní a lékaři u nás nepracují, a tak samotné možnosti postupu při zhotovování prokonzultujte se svým stomatologem.

Vaše Férová nemocnice

21.11.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS