Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zubař odmítl ošetřit pacienta s bolestí zubu ale bez peněz

Dobrý den,


Přítel má zkažený zub a začal trpět bolestí, byl objednán ke svému zubaři, ale ten mu odmítl zub opravit, protože u sebe přítel zrovna neměl hotovost a chtěl se dohodnout na zaplacení při příští navštěvě. Má na to zubní lékař právo?


Předem děkuji za odpověd.


FN

Odpověď:

Dobrý den,

Mrzí nás, že jste se setkali s takovou situací. Žádný lékař by neměl odmítnout ošetření pacienta trpícího akutní bolestí, pokud je mu schopen pomoci. To, že pacienta, který potřebuje neodkladnou péči   (například: situace která může ohrozit život pacienta, vést k předčasné smrti, situace které způsobuji intenzivní bolest, situace které způsobuji změny v chování pacienta) nelze odmítnout, vyplývá ze zákona o zdravotních službách, viz zde.

Na druhou stranu, pacientovi je zákonem ukládána povinnost hradí služby, které nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, přičemž ze zákona nevyplývá způsob této platby a záleží, tak na domluvě mezi pacientem a lékařem. Způsob platby i její výše v případě služeb nehrazených z veřejného zdravotního pojištění má být zřejmý z ceníku, který lékař musí zveřejnit.

Pokud uvedené shrneme, lékař se mohl dopustit pochybení, tím že nenabídl Vašemu přítelovi takový zákrok, který by byl hrazený z veřejného zdravotního pojištění a vedl by ke zmírnění bolesti (např. vytržení zubu, nebo odstranění kazu a aplikace plomby). Jestliže se ale Váš partner rozhodl pro využití služeb nehrazených ze zdravotního pojištění (např. jiná než amalgamová plomba), mohl lékař vyžadovat platbu na místě a jejím zaplacením mohl podmiňovat poskytnutí takových služeb.

S pozdravem.

Vaše Férová nemocnice

 

24.1.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS