Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

zubní implantát

Dobrý den,
chtěla bych se prosím zeptat, v březnu mi pan doktor operoval implantát, bylo mi řečeno, že se to bude hojit 2 - 3 měsíce, implantát byl z jiného materiálu, prý z lepšího, ne z titanu, rychleji se to mělo hojit, řekl mi také, že je na to záruka, kdyby se to nepovedlo=neuchytilo, že se mi peníze vrátí. Zaplatila jsem tedy po zákroku zálohu 18 500 Kč, měla jsem přijít za měsíc na kontrolu, přišla jsem, po rentgenu mi pan doktor řekl, že se mu to nelíbí, že je to špatně, že mi tam nenarostla kost, že se to neuchytilo, tak mi ho hned vyndal a že mám přijít zase až 30.5. na druhou operaci, kdy mi ale bude muset odhrnout dáseň a udělají to znovu. A proto se chci zeptat, jedná se o 5 zub v horní čelisti, už jsem si zvykla na chybějící zub, už když jsem odcházela z kliniky, věděla jsem a cítila, že to znovu absolvovat nechci, ale neodvážila jsem mu to říci. Jsem opravdu přesvědčena, že to už nechci podstoupit, operace ani následující dny nebyly vůbec příjemné, velmi mne bolela stále hlava. Bojím se , že výsledek nemusí opět znovu dopadnout dobře. Je to docela velmi drahá záležitost, 28 tis., zatím jsem dala jen zálohu 18 500 Kč, žádný implantát nemám, jen díru v dásni a proto se ptám prosím, mohu pana doktora požádat o vrácení zálohy a říci mu, že jsem si to rozmyslela
a že už to absolvovat nechci? Děkuji Vám za odpověď a za Váš čas.

Dáda

Odpověď:

Dobrý den, 

ano, můžete požadovat vrácení zálohy. Jedná se o soukromoprávní vztah mezi Vámi a zubařem, primární je tedy dohoda mezi Vámi.

Výše uvádíte, že mezi Vámi tedy  dohodnuto, že v případě neuchycení dojde k navrácení plnění. Proto máte na toto nárok.

Co se týče dalšího zákroku - ten máte právo odmítnout a k jeho provedení nemůže dojít. Každý zákrok může být proveden pouze po Vašem souhlasu, lékař má povinnost Vás seznámit se zákrokem a potřebuje, aby z Vaší strany došlo k informovanému souhlasu. Pokud jste již dříve dala či podepsala souhlas s tímto zákrokem, máte nárok jej vzít zpět a to až do provedení zákroku. Nemůžete tedy být nucena se zákroku podrobit bez Vaší vůle. 

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

27.4.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS