Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Invalidní důchod na schizofrenii a zaměstnání

Dobrý den,

Chci se zeptat, je vůbec nějaká práce pro někoho kdo má 3.stupeň invalidního důchodu na schizofrenii. Chodím k psychiatričce a ta mi jen předepisuje léky a říká že nejsem schopný pracovat na 8 hodin, přitom jsem nikdy nepracoval...

Naštěstí se po těch lécích necítím unavený jako někteří jiní. Jaké je teda omezení pro někoho, kdo má tuto nálepku? Proč takový člověk není registrován na úřadě práce a je pravda že zaměstnavetel pokud zaměstná takového člověka má nějaké výhody a platí to tak vždy?

Neexistují nějaká sociální centra pro lidi co mají plný důchod a jsou vlastně fyzicky zdraví, jen jsou jiní a mají psychické problémy?

Děkuji za případné informace.

Jirka

Odpověď:

Dobrý den,

přiznání a vyplácení invalidního důchodu nebrání tomu, aby tyto osoby pracovali. Není žádným způsobem omezen typ pracovního poměru ani délka pracovní doby. Každý člověk se zdravotním postižením může sám posoudit, na jaký typ práce se cítí. Také není omezena výše, kterou si tak můžete vydělat.

V naší poradně však nejsme lékaři a proto nedokážeme posoudit, jaké omezení reálně mohou z Vašeho zdravotního stavu vyplývat. Obecně ze zákona nejsou žádná omezení, avšak pro výkon jednotlivých typů prací se určitá omezení vyskytují. Při vstupu do zaměstnání se budete muset podrobit zdravotní prohlídce, při které by poskytovatel zdravotních služeb (závodní lékař) zhodnotil, zda jste zdravotně způsobilý k výkonu konkrétní pracovní činnosti.

Zaměstnavatel má jisté výhody při zaměstnání osoby zdravotně postižené nebo osoby zdravotně znevýhodněné, jenom pokud pro takovou osobu vytvoří chráněné pracovní místo. Chráněné pracovní místo je dle ustanovení §75 odst.1 zákona č.435/2004 Sb., zákon o zaměstnanosti, pracovní místo vytvořené zaměstnavatelem pro osobu se zdravotním postižením na základě písemné dohody s Úřadem práce.

Sociální centra / chráněné dílny se nachází po celé republice (seznam naleznete např. zde) a tak si můžete vyhledat centrum v okolí Vašeho bydliště. Pokud by jste chtěl v takovémto centru pracovat, doporučujeme Vám kontaktovat centrum blízko Vašeho bydliště a informovat se o možnosti spolupráce.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

21.6.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS