Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Léčba psychiatra a komunikace

Dobrý den,

moje máma se léčí u psychiatra. V intervalech které se opakují v rozmezí několika let, byla několikrát moje máma hospitalizována na lůžkovém oddělení psychiatrie, příčina byla vždy po nadměrném pití alkoholu na antidepresiva.

Po návštěvě u paní doktorky jsem se s ní domluvil, když se začne situace opakovat tak ji budu kontaktovat a budeme situaci řešit. Tato situace nastala, volal jsem do ordinace, kde jsem mluvil se sestrou a tu požádal o rozhovor s doktorkou. Paní doktorka měla pacienta, a proto jsem si domluvil čas, kdy si s ní mohu promluvit. Když jsem se ozval tak tuto situaci se mnou řešila opět její sestra, toto se opakovalo ještě dvakrát. V telefonu jsem jasně slyšel komunikaci zdravotní sestry s paní doktorkou, že se mnou mluvit nebude, tak jsem tedy požádal o email, abych mohl paní doktorce napsat, i toto mi bylo odepřeno s tím, že to nelze, protože na poštu nemají čas.

Sestře jsem vyslovil obavu, aby se máma nepředávkovala a odpověď byla, že se to stává. Musím podotknout, že mám od mojí mámy podepsaný souhlas práva na poskytování informací. Sestra mě požádala, abych mámě vzkázal, kdy se má dostavit, po návštěvě paní doktorky se nic nezměnilo a byl mi vzkázán termín schůzky, na ten jsem z pracovních důvodů neměl čas, tak sem zavolal, omluvil se a zeptal na termín jiný, zjistil jsem, že to také nelze, protože termíny určují oni, ale nenechal jsem se odbýt a schůzku si domluvil.

Situace je nyní taková, mojí mámě se vytváří silný návyk na alkoholu a lécích (pije na léky cca. tři měsíce a 20 dní nebyla střízlivá), názor doktorky je, že situace je normální, protože je máma svéprávná (to mi řekla sestra), léky asi nikdo nepočítá a termín naší schůzky je za 14 dní.

S doktorkou komunikuji jen vzkazy přes zdravotní sestru a mámu. Moje jednání při domluvě schůzky bylo označeno doktorkou jako krajně nepříjemné a mámě doporučeno, aby mi zakázala právo na informace- Nevím co mám dál dělat, toto jednání mi nepřijde minimálně jako standartní.

Děkuji za odpověď

jiří

Odpověď:

Dobrý den,

Vaší matky lze doporučit konzultaci s jiným psychiatrem, který by mohl být vstřícnější, nicméně chápeme, že toto doporučení může být těžko realizovatelné. Jako osoba blízká můžete na základě Zákona o zdravotních službách být přítomen u vyšetření Vaší matky psychiatričkou, pokud s tím Vaše matka souhlasí (viz zde), využijte této možnosti a klaďte v průběhu vyšetření doplňující dotazy.

Vámi popsané jednání psychiatričky z Vašeho dotazu, nepovažujeme z vhodné a profesionální, nicméně jakékoliv podávání stížností by za aktuální situace bylo pravděpodobně spíše kontraproduktivní.

Do budoucna by mohlo podobné problémy pomoci řešit, kdybyste se svoji matkou uzavřel tzv. smlouvu o nápomoci, ta je upravena v § 45 a násl. občanského zákoníku viz (zde).

Smlouvou o nápomoci může s člověkem, kterému důvěřuje uzavřít osoba, která si je vědoma, že se v některých situacích obtížně orientuje a potřebuje s určitým jednáním pomoci, smlouvu.  Pokud se tento pod­půrce a podporovaný dohodnou na tom, že chtějí, aby byla poskytována podpora, je třeba, aby sepsanou smlouvu o podpoře zaslali opatrovnic­kému soudu.

Podpůrce se pak účastnit právního jednání osoby (např. chození do banky, na úřady, k lékaři) a pomáhá jí lépe porozumět dané situaci a poskytuje své rady. Konečné rozhodnutí zůstává na osobě, které je nápomoc poskytována. Podpůrcem může být kdokoliv a na návrh podporovaného soud podpůrce bez dalšího odvolat.

Děkujeme za Vaši odpověď

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

2.6.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS