Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Možnost přidělení více opatrovníků?

Dobrý den,

chtěl bych požádat o konzultaci postupu při návrhu na soud pro účely zbavení odpovědnosti k právním úkonům pro mého otce, který se dostal vlivem Alzheimerovy choroby již do stavu, kdy bude pravděpodobně nucen trávit již většinu svého života pouze na sociálním lůžku. A otázka je jak postupovat v návrhu a definování opatrovníka, protože v tuto chvíli jej již de facto zastává naše maminka, nicméně rodiče spolu již více jak 16 let nežijí a i díky věku to není ideální a trvalé řešení. My, jejich děti, všichni v tuto chvíli bydlíme v dosti velké vzdálenosti ale do budoucna to je možno asi nějak vyřešit. Moje hlavní otázka tedy zní, zda lze v podobných případech zvolit či jmenovat opatrovníků i více a bude již na jejich vzájemné dohodě, který z nich se v danou chvíli a v dané situaci právě této role zhostí? Existují nějaké takové případy?

Děkuji za odpověď.

rossou

Odpověď:

Dobrý den,

bohužel, současná právní úprava neumožňuje ustanovení více než jednoho opatrovníka. Toto bude umožňovat v majetkových záležitostech až nový občanský zákoník.

Pokud je Vaše matka opatrovníkem Vašeho otce v současnosti, neznamená to, že je tomu tak napořád a v případě, že se budete domnívat, že už takový stav není ideální pro Vašeho otce, můžete podat k soudu návrh na změnu opatrovníka.

Více informací o této problematice můžete také nalézt na našich stránkách a to jak mezi již zodpovězenými dotazy, či v samostatné sekci zde.

Vaše Férová nemocnice.

16.9.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS