Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Může psychiatrická nemocnice propustit pacienta bez souhlasu jeho opatrovníka?

Dobrý den,

prosím Vás o zodpovězení následujícího dotazu. Můj bratr, ročník 1950, je již přes čtyřicet let hospitalizován v psychiatrické léčebně s diagnózou schizofrenie. Od té doby je jeho zdravotní stav prakticky beze změn.

Od roku 1980 je zbaven způsobilosti k právním úkonům. Má přiznán třetí stupeň invalidity. Užívá trvale několik léků. Jsem ustanoven jako jeho opatrovník, trvalý pobyt však v mém domě hlášený nemá. Před třemi roky bylo při psychiatrickém vyšetření jako jeho diagnóza stanovena Reziduální schizofrenie s trvalým postsychotickým defektem osobnosti.

Dlouhodobý pobyt v léčebně způsobil, že bratr v žádném případě není schopen se o sebe sám postarat. Nedokáže si prakticky ani uvařit čaj. Mimo to je na život v léčebně již zvyklý a spokojený. V psychiatrické léčebně, respektive nemocnici mi však říkají, že bych si měl bratra vzít domů, protože oni pro něj nejsou schopni více udělat. Vzhledem k mému zaměstnání, zdravotnímu stavu a dalším rodinným důvodům však nejsem schopen o bratra celodenně pečovat. Podal jsem za bratra přihlášku do dvou ústavů sociální péče, které jsou vhodné pro tyto pacienty. Čekací doba je však minimálně pět let.

Chtěl jsem se zeptat, jestli skutečně mohou bratra takto, i bez mého souhlasu, propustit z nemocnice a prakticky mě několik let před důchodem donutit skončit v zaměstnání a starat se o něj.

Děkuji Vám za odpověď.

Martin

Odpověď:

Dobrý den,

nemocnice může ukončit péči o pacienta jen za zákonem stanovených podmínek.  Pdomínky pro ukončení poskytování zdravotní péče upravuje zákon o zdravotních službách v § 42 odst. 2 (viz zde), jedním z uvedených důvodů je, že pominou důvody pro poskytování zdravotních služeb. Nejsme schopni posoudit, zda u vašeho bratra došlo k pominutí důvodů poskytování zdravotních služeb, nicméně z Vašeho popisu to pro nás nevyplývá. Pokud tedy nemocnice trvá na propuštění Vašeho bratra, požádejte ji, ať svůj postup podřadí pod v zákoně uvedené podmínky pro ukončení péče a ať tento postup řádně odůvodní.

Pokud by nemocnice trvala na ukončení zdravotní péče, můžete proti jejímu postupu podat stížnost, více o podávání stížností naleznete zde. Stížnost povede k přezkoumání postupu nemocnice a může mít za následek změnu jejího postupu.

Pokud i by přesto došlo k propuštění Vašeho bratra, můžete se kromě ústavů sociální péče pokusit využít i tzv. sociální lůžka, která slouží pro osoby, které už nepotřebují přímou zdravotní péči, ale ze sociálních důvodů nemohou nemocnici opustit. Sociální lůžka provozuje např. léčebna v Bohnicích (viz zde).

S pozdravem,
Vaše Férová nemocnice

2.2.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS