Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nahlížení do zdravotnické dokumentace

Dobrý den, mám dceru umístěnou v léčebně Bohnice. Chtěla bych se zeptat, jestli mohu nahlédnout do chorobopisu a udělat si výpis. Jestli je k tomu také nutno psát žádost. Děkuji za odpověď.

evionka

Odpověď:

Dobrý den,

do zdravotnické dokumentace mohou za přítomnosti zaměstnance zdravotnického zařízení nahlížet, pořizovat si z ní výpisy nebo kopie pacient, jeho zákonný zástupce, opatrovník nebo osoby určené pacientem aj. Je-li tedy Vaše dcera nezletilá, můžete uplatnit toto oprávnění jako zákonný zástupce. Pokud je však Vaše dcera zletilá, mohla při přijetí do péče určit osoby, které mohou být informovány o jejím zdravotním stavu a současně určit, zda tyto osoby mohou nahlížet do zdravotnické dokumentace o ní vedené a pořizovat si výpisy nebo kopie těchto dokumentů. Obdobně však mohla vyslovit také zákaz poskytovat informace určitým osobám. Záznam o tomto vyjádření pacienta je součástí zdravotnické dokumentace. V případě, že by Vaše dcera byla v situaci, kdy by jí zdravotní stav nedovoloval určit tyto osoby, mají právo na informace o jejím zdravotním stavu osoby blízké, kterou jako matka samozřejmě jste

Výpis nebo kopii zdravotnické dokumentace si můžete pořídit vlastními prostředky ihned na místě nebo je na Vaši žádost může pořídit zdravotnické zařízení. Poskytovatel zdravotních služeb pořídí výpis nebo kopii do 30 dnů od obdržení Vaší žádosti, přičemž není stanovena písemná forma žádosti. V takovém případě by po Vás zdravotnické zařízení mohlo požadovat úhradu nákladů, které nesmí přesáhnout náklady spojené s pořízením výpisu nebo kopie a za jejich odeslání. Pokud poskytovatel není schopen zajistit nahlížení do zdravotnické dokumentace, pořídí její kopii do 5 dnů ode dne kdy Vám sdělí, že nahlížení nelze zajistit, přičemž za pořízení kopie nemůže požadovat úhradu.

Vaše Férová nemocnice

 

 

 

 

19.9.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS