Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neúměrné prodlužování pobytu na akutní péči

Hezký den,


přítel je již přes čtrnáct dní hospitalizován na akutní péči (pavilon 27) Psychiatrické nemocnice Bohnice.

Měli ho minulý týden ve středu stěhovat na otevřené oddělení, ale je pořád na akutním, protože na otevřeném je obsazeno. Přítel je již zralý na otevřené a myslím, že by další pobyt na akutním, pokud by nebylo volné lůžko na otevřeném, spíš uškodil než pomohl.

V sobotu jsem za ním byla, mluvila s ošetřovateli. Říkali, že ho už začátkem týdne přestěhují.

Jak postupovat, kdyby zůstal na akutní péči, třebaže je jediné opodstatnění pro to, aby tam setrval, že je na otevřeném obsazeno? Přítel se bojí požádat o revers, protože po tom, co nebyl ve středu přestěhován, už ztrácí naději a doktorům už nevěří.

Moc díky za odpověď.

Anjanka

Odpověď:

 

Dobrý den,

Z vašeho dotazu není zcela patrno, zda Váš přítel při hospitalizaci podepsal souhlas, či nikoliv. Na tom, zda ho podepsal bude záviset další postup.

Pokud souhlas s hospitalizací podepsal, může ho kdykoliv během léčby vzít zpět. Tedy může podepsat tzv. negativní reverz a tím prohlásit, že nesouhlasí s léčbou. Negativní reverz se stává součástí zdravotní dokumentace. Tuto možnost dává zákon o zdravotních službách. (odkaz zde)

Pokud ovšem souhlas s hospitalizací nepodepsal, je situace o něco složitější. Jednalo by se totiž o nedobrovolnou hospitalizaci a ta má  určitá specifika. Za prvé by muselo zařízení, ve kterém je umístěn do 24 hodin kontaktovat soud. Ten by určil zástupce, který by ho zastupoval v tzv. detenčním řízení. V rámci tohoto řízení by soud do 7 dní rozhodl o tom, zda-li byla hospitace správná.

Dále v rámci detenčního řízení soud do tří měsíců od rozhodnutí o přípustnosti nedobrovolné hospitalizace, rozhodne, jak dlouho bude detence trvat.

Pacient však má možnost podat během svého léčení žádost o propuštění. Tuto žádost může provést i opatrovník nebo zástupce. Směřuje ho ošetřujícímu lékaři, primáři, řediteli zdravotnického zařízení nebo soudu. Soud o tomto podání musí do dvou měsíců rozhodnout.

Víc o nedobrovolné hospitalizaci se dočtete zde.

Doporučovali bychom Vám nejprve opět kontaktovat vedení nemocnice a upozornit je na jejich možné pochybení a skutečnost, že Váš přítel nemůže být bez řádného odůvodnění nedobrovolně držen na akutním oddělení psychiatrické léčebny. Pokud je však důvěra Vašeho přítele v lékaře narušena, bylo by pravděpodobně lepším řešením změnit psychiatrickou léčebnu, pokud je hospitalizace dobrovolná. V takovém případě by Váš přítel nejprve musel podepsat revers a následně změnit zdravotnické zařízení. 

Zároveň však doporučujeme do nově zvolené psychiatrické léčebny zavolat dopředu a ujistit se, že mají místo. Z praktických zkušeností víme, že psychiatři mají tendenci přesvědčovat pacienty, kteří do léčebny přišli dobrovolně, že na její opuštění nemají nárok, to ovšem není pravda. Jestliže Váš přítel nastoupil léčení dobrovolně, může kdykoli podepsat reverz.

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

5.10.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS