Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní neschopnost

Dobrý den. Pravděpodobně mi bude diagnostikovaná úzkostná porucha, ale možná jen postraumatický syndrom. V lednu mi konči podpůrčí doba. Jednoho dne jsem se přehřál v práci. Pracuji na dole. A od té doby se to se mnou táhne. Byl jsem nucen přerušit léčbu a jít do práce. Tam jsem to vydržel asi 3 měsíce. A pak zase nastaly problémy. Tak jsem se začal léčit na 100%. Pravidelně užívám léky. Navštívuji psychologa i psychiatra. Co mohu očekávat po ukončení podpůrčí doby? Co mohu čekat od zaměstnavatele? Děkuji za odpověd.

Martin

Odpověď:

Dobrý den,

po skončení podpůrčí doby Vám bude ukončena výplata nemocenských dávek. I nadále můžete zůstat v pracovní neschopnosti, pokud tak lékař určí, ale již nebudete pobírat nemocenské. Můžete požádat o prodloužení podpůrčí doby, lze o ně žádat opětovně, vždy maximálně o 3 měsíce.  Podmínkou pro prodloužení je, že lze očekávat, že v krátké době, nejdéle do 350 kalendářních dnů od uplynutí podpůrčí doby, nabudete pracovní schopnost. O výplatu nemocenské i po uplynutí podpůrčí doby můžete požádat na příslušné okresní správě sociálního zabezpečení.

Po dobu, kdy jste v pracovní neschopnosti, Vám zaměstnavatel nesmí dát výpověď. Pokud se Váš zdravotní stav zlepší, budete moci opět nastoupit do práce, vždy bude záležet na rozhodnutí Vašeho lékaře. Z informací, které jste nám poskytl, se domníváme, že by mohlo jít o nemoc z povolání. Doporučujeme, abyste se na ni zeptal Vašeho lékaře. Pokud kvůli Vašemu zdravotnímu stavu poklesne Vaše pracovní schopnost, mohl byste požádat i o invalidní důchod. Nejprve se ale dohodněte se svým lékařem, jak hodnotí Váš zdravotní stav a co by doporučoval.

Vaše Férová nemocnice

16.1.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS