Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Toxická psychóza a ochranné léčení

Dobrý den,


mám dotaz. Dne 23.12.2016 jsem měl toxickou psychózu a vjel jsem autem do protisměru na dálnici. Nikomu jsem na štěstí neublížil a svého činu upřímně lituji. THC mi nebylo téměř vůbec naměřeno. Proto mám jen paragraf veřejné ohrožení. Jsem v Léčebně v Dobřanech už od 27.12.2016 a čekám na rozhodnutí soudu, co mi přidělí za trest. Chtěl bych se zeptat, zda doba, co tu jsem, se započítává do doby i třeba ochranné léčby.


Dále bych se chtěl zeptat, jak se mohu u soudu bránit, abych dostal jen ambulantní léčbu. Opravdu je mi všecho moc líto a všeho lituji. Nezvládl jsem rozchod s přítelkyní před Vánoci a bohužel jsem si za kouřil THC a po týdnu jsem jel autem. Můj mozek na to bohužel reaguje příliš citlivě. Psychózu mám už po 3.


Děkuji Vám za odpověď


Odpověď:

Dobrý den,

zřejmě v řízení před soudem jste zastoupen advokátem, který se samozřejmě bude snažit argumentovat ve Váš prospěch. Určitě bude namítat, že je to první trestný čin, že toho upřímně litujete, že jste marihuanu zkoušel poprvé, že to bylo kvůli bolestivému rozchodu atd. Ke všem těmto polehčujícím skutečnostem soudce přihlédne při stanovování trestu. V průběhu řízení nebo v posledním slovu můžete navrhnout ambulantní léčbu, ovšem jak již bylo zmíněno, záleží pouze na rozhodnutí soudce.

Ten uloží podle povahy nemoci a léčebných možností ochranné léčení ústavní nebo ambulantní. Ústavní léčení může soud změnit dodatečně na léčení ambulantní a naopak.

Jestliže ochranné léčení nelze vykonat po nástupu výkonu trestu ve věznici, vykoná se ústavní ochranné léčení ve zdravotnickém zařízení před nástupem výkonu trestu odnětí svobody, pokud se tím lépe zajistí splnění účelu léčení.

Co se týče doby už strávené v ochranném léčení, tak se nezapočítává do doby stanovené rozsudkem. Nicméně soudce vezme v potaz, že už jste tam již určitou dobu strávil. Ochranné léčení totiž je nařízeno pouze po dobu, po kterou je nezbytné. Nemělo by tedy smysl, abyste celkově v ochranném léčení trávil delší dobu, než je nutné.

​S pozdravem

​Vaše Férová nemocnice

 

6.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS