Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Volno k doprovodu zletilého dítěte do zdravotnického zařízení

Dobrý den, 
dokážete mi prosím odpovědět, zda má zaměstnavatel právo odmítnout vydat propustku ženě, která doprovází svého těžce mentálně postiženého syna, který čerstvě dovršil 18 let na specializované vyšetření? Než dosáhl 18-ti let, propustku dostávala, nyní na ni dle zaměstnavatele nemá nárok. Nemyslí zákony nějak na tyto případy? 
Velice děkuji za odpověď.

Mardil

Odpověď:

Dobrý den,

V popsaném případě se jedná zřejmě o pracovní volno k doprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení. Bližší podrobnosti k němu stanoví nařízení vlády č. 590/2006 Sb., kterým se stanoví okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci.

Pracovní volno zaměstnavatel poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na 1 den, je-li doprovod nezbytný a není možné jej provést mimo pracovní dobu. Za toto pracovní volno navíc náleží náhrada mzdy tehdy, jde-li o doprovod manžela, druha, dítěte, jakož i rodiče a prarodiče.  

Rozhodující je v tomto případě příbuzenský vztah, nikoliv věk dítěte. Dovršením 18 let dítěte se tedy na povinnosti zaměstnavatele vydat "propustku" nic nemění.  Druhou rozhodující skutečností je nezbytnost doprovodu, tu lze v případě potřeby prokázat například osvědčením od ošetřujícího lékaře.


Vaše Férová nemocnice

13.2.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS