Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vyplácení nemocenských dávek druhé osobě

Manžel je po operaci hospitalizován na psychiatrii, je popletený, mluví tzv. z cesty, zcela mimo realitu (z neznámých důvodů došlo pravděpodobně k poškození mozku). Komu a za jakých podmínek může být vyplácena jeho nemocenská? Já jsem momentálně bez práce a dostávám se do finanční tísně. Jeho hospitalizace trvá s krátkými přestávkami více jak 2 měsíce a já se obávám, že nebudu mít finance na zaplacení jeho pobytu v nemocnici (pokud se jeho stav nezlepší, aby si mohl vyzvednout peníze sám na poště).

dáša

Odpověď:

Dobrý den,

po rešerších a telefonickém rozhovoru s ČSSZ nám bohužel nezbývá, než konstatovat, že změnit osobu, které jsou nemocenské dávky vypláceny, v tomto případě nelze. Jiná situace by nastala, kdyby byly peníze vašemu manželovi posílány na účet v bance, ale to je v tuto chvíli nepodstatné.

Nicméně váš problém není neřešitelný, přesněji se dá řešit dvěma způsoby.

Zaprvé, váš muž vám může udělit plnou moc na jeden úkon, a sice na vyzvedávání vyplácených nemocenských dávek. Na základě této plné moci by vám měli na poště vyplatit peníze, které přišly vašemu manželovi. Toto je jednodušší způsob, avšak jeho úskalí tkví v tom, že udělení plné moci je právní úkon jako každý jiný, a tady musí splňovat zákonem předepsané náležitosti. Mezi tyto náležitosti patří také svobodná a vážná vůle, což zapovídá činit právní úkony osobám, které jsou stiženy duševní poruchou. V tomto případě je velice důležité určit, jak velký je rozsah duševní poruchy vašeho manžela, a zda mu tato porucha brání v udělení výše zmíněné plné moci. Pokud ano, byla by tato plná moc neplatná.

Druhá cesta je mírně komplikovanější a vede přes soud. Jedná se o možnost omezení či úplné zbavení vašeho muže způsobilosti činit právní úkony, a ustanovení zákonného zástupce. V praxi to vypadá tak, že podáte soudu návrh na zahájení řízení ve věci omezení či zbavení způsobilosti k právním úkonům a ustanovení zákonného zástupce. Jako zástupce byste pak měla být vybrána vy, na základě čehož budete moci činit právní úkony za svého manžela, v rozsahu, ve kterém bude jeho způsobilost omezena.

Vaše Férová nemocnice

21.11.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS