Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zajištění zdravotní péče

Dobrý den,

Syn byl hospitalizován na psychiatrii a propuštěn do ambulantní péče. Žádný psychiatr v našem krajském městě pacienty nebere. VZP nám řekla, že je nemůže donutit. Zajistila psychiatra v Praze (100 km od bydliště). Postupovala pojišťovna správně?

VIKI

Odpověď:

Dobrý den,

postup zdravotní pojišťovny se nám jako správný nejeví dle § 40 odst. 7 zákona o veřejném zdravotním pojištění má zdravotní pojišťovna povinnost zajistit místní dostupnost hrazených služeb. Místní dostupností se rozumí přiměřená vzdálenost místa poskytování hrazených služeb vzhledem k místu trvalého pobytu nebo k místu bydliště pojištěnce. K posouzení přiměřenosti vzdálenosti používá zákon dojezdovou dobu, ta je pro dostupnost psychiatra stanovena nařízením vlády na max. 60 minut. Tato doba odpovídá dle zákona dostupnosti místa dopravním prostředkem rychlostí, která je přiměřená typu pozemní komunikace a je v souladu se zákonem upravujícím provoz na pozemních komunikacích, což v jednoduchosti znamená že se musíte v této době být schopna dostat se z parkoviště před Vašim domem na pracoviště před ordinací psychiatra (osobně by nám v zákoně bylo více sympatické posuzování individuálních možností např. každý nemusí vlastnit automobil, ale zákon zní takto).

Nepřijde nám pravděpodobné, že by bylo možné urazit vzdálenost 100 Km za 60 minut, při započtení času, který je nutný k najetí na rychlostní komunikaci a sjezd z ní k lékaři, pokud tomu skutečně tak je dokážete lépe posoudit Vy.

Za nesplnění dostupnosti péče hrozí pojišťovně nemalá pokuta např. viz zprávu Veřejného ochránce práv, požádejte proto pojišťovnu o zajištění nového lékaře, přičemž se jí zmiňte o případné možnosti této sankce, doufáme, že to povede k lepšímu vyřešení Vaší situace.

Případně je možné se práva na místně a časově dostupné zdravotní služby domáhat i soudní cestou, pokud by Váš problém dospěl až do této fáze můžete se na nás obrátit znovu.

Vytíženost psychiatrů v ambulantní péči je obecně vysoká přičemž z našeho pohledu se jedná jak o selhání zdravotní pojišťovny, která nemá dostatek smluv s psychiatry v krajském městě, tak o selhání na straně státu, který není schopný zajistit dostatek psychiatrů.

S pozdravem,
Vaše Férová nemocnice

19.11.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS