Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Změna psychiatrické léčebny při nedobrovolné hospitalizaci.

Dobrý den,

mám 27 letou dceru, která trpí schizofrenií a je nedobrovolně hospitalizovaná v psychiatrické léčebně. Jelikož jsem nespokojena s léčbou dcery a s komunikací s lékaři, chtěla bych dceru přemístit do jiné léčebny. Lékaři v té současné s tímto souhlasí. Nevím, jak mám postupovat, na koho se obrátit. Dceři bylo řečeno, že si to má rodina zařídit sama, ale já nevím jak a co vše je k tomu potřeba.

Bavča

Odpověď:

Dobrý den,

je-li důvod k nedobrovolné hospitalizaci pacienta, schvaluje tuto hospitalizaci sice soud, domníváme se ale, že to nic nemění na právu pacienta na volbu poskytovatele zdravotních služeb a tedy i psychiatrického zařízení. Soud sice rozhodl, že Vaše dcera musí podstoupit psychiatrickou léčbu, ale není pevně dáno, kde ji podstoupí.

Pokud tedy lékaři součastného psychiatrického zařízení nemají námitek a nová nemocnice Vás neodmítne (což může učinit pouze ze zákonných důvodů, zejména, je-li naplněna její kapacita), mělo by být možné Vaši dceru bez problémů přemístit i bez toho, aby o tom rozhodl soud.

Pokud tedy chcete tedy dceru přemístit, kontaktujte léčebnu, kam ji přemístit chcete a domluvte se na přesunu, nejlépe když budete mít k dispozici vyjádření součastných ošetřujících lékařů.

Vaše Férová nemocnice.

26.5.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS