Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kam mám podat stížnost a jakým způsobem?

Dobrý den

Moje maminka byla přijata do soukromého sanatoria pro seniory v blízkosti mého domova, tak abych ji mohla denně navštěvovat a měla výbornou péči. Byla v dobré kondici jak po fyzické, tak celkem i psychické stránce. Málo chodila o francouzských holích a to se stále zhoršovalo. Jednoho dne upadla a zlomila si stydkou kost. Předepsali jí klid na lůžku a tím to začalo. Začala se horšit, i psychicky. Chodila jsem za ní každý den a viděla postupnou změnu. Maminka musela ležet nebo jen minimálně sedět. Nikdo se však z personálu nezačal zabývat možnými proleženinami. A tak se stalo, že se jí objevily. A velice rychle se šířily. Měsíc se snažili v zařízení "něco" s tím dělat sami, teprve potom zavolali lékaře. To už bylo v takovém stadiu, že se s tím nedalo nic dělat. Navíc maminka byla tak zesláblá, že zanedlouho zemřela. I na dehydrataci a celkové vyčerpání. To jsem si zjistila ve zdravotnické dokumentaci. Moje otázka tedy je nasnadě když jsem se konečně dostala z velikého smutku ze ztráty z ní. Jakou stížnost a kam mám podat nebo jsem zvažovala dokonce trestní oznámení? Zdá se ji totiž, že šlo o totální selhání ošetřovatelského personálu uvedeného zařízení.

Děkuji předem za radu.

Ami

Odpověď:

Dobrý den,

je nám líto, že jste se setkali s takovým přístupem.

Pokud se potvrdí Vaše podezření, může se jednat o závažné porušení ze strany sanatoria. V takovém případě by skutečně připadalo v úvahu podání trestního oznámení. Proto bychom Vám doporučili celou záležitost konzultovat s advokátem. Pokud žádného neznáte, můžete vybrat ze seznamu advokátů České advokátní komory, neboť v návaznosti na trestní řízení byste mohli požadovat i finanční odškodnění v rámci občanskoprávního řízení.

Co se týče možné stížnosti na sanatorium, tak každé zařízení poskytující sociální služby musí být registrováno. Tento registr vede krajský úřad. Proto na toto zařízení můžete podat stížnost na krajském úřadě pod který zařízení spadá. Pokud sanatorium není registrované, tak můžete podat stížnost u veřejného ochránce práv. Kontakt naleznete zde.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

3.3.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS