Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Má lékař právo ukončit léčbu?

Dobrý den,

na doporučení stamatologa jsem začala se svým synem navštěvovat ortodoncii.Lékařka navrhla vyndávací rovnátko na horní zuby.Po nějaké době odešla do důchodu a musela jsem syna přihlásit k jiné lékařce.Ta řekla,že rovnátko není dobré a navrhla vytrhnutí čtyř druhých,zdravých zubů.Tohle řešení se mi nelíbilo a ptala jsem se na jiné možnosti.Nakonec jsem souhlasila s vytrhnutím dvou zubů a nasazení fixního aparátu na spodní zuby.Synovi je dnes 14.let a aparát má rok a dva měsíce.Na jedné kontrole měl pokřivený hlavní drát a paní doktorka mi oznámila,že to není možné a ptala se,jak se to mohlo stát.Nevím to já ani syn.Dodržuje vše,jak nám bylo řečeno.Při další návštěvě se opakovala stejná situace a paní doktorka mi řekla,že léčbu ukončí,přesto,že neví z čeho to může být.Ptala jsem se jestli není možné,že třeba v noci vrže zubama.Prý ano,ale nemá čas to zjišťovat.Řekla jsem jí,že na její doporučení jsem nechla synovi vytrhnout dva zdravé zuby a ona ukončí léčbu předčasně a on tam bude mít díry!Její odpověď mě šokovala,prý má právo léčbu kdykoliv ukončit.A já prosím o radu,co mám dělat.

Stálo mě to už mnoho peněz a bojím se,že když půjdu jinam,tak se bude opakovat situace jako na začátku.Další doktor řekne, že by postupoval jinak a já budu jen a jen platit.Má právo ukončit léčbu,přesto,že jsem vždy udělala co vyžadovala a vše zaplatila? Nemám právo na vrácení peněz?

Děkuji.

SAFIRA

Odpověď:

Dobrý den,

Nejlepší by bylo se s paní doktorkou osobně domluvit na dalším řešení, zjistit z jakého přesného důvodu chce ukončit/ukončila léčbu a jaký další postup je podle ní vhodný. Můžete se popřípadě poptat na doporučení na specialistu, který by byl schopen fixní aparát zpravit nebo vyměnit.

Lékaři mají právo na ukončení léčby jen z přesně vymezených důvodů v zákoně o zdravotnickách službách (§ 48 zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách). Jediný důvod, který by pro Vás, s popisem dané situace seděl, by byl, pokud Vás Vaše lékařka svěřila s Vaším souhlasem do péče jiného lékaře. V takovém případě by na to měla právo. Také by bylo možné ukončit léčbu, jestliže by se jí zdálo, že neposkytuete součinnost či omezujete další pacienty, ale v takovém případě by Vám paní doktorka musela vyhotovit písemnou zprávu s důvodem ukončení léčby. Léčba nemůže být ukončena, jestliže může dojít k vážnému poškození zdraví pacienta. Vážné poškození zdraví spočívá i v zohyzdění, mučivých útrapách, zmrzačení, ztráta nebo podstatné snížení pracovní způsobilosti, delší dobu trvající porucha zdraví a další důvody (§122 zákon č.40/2009 Sb. Trestní zákonik 2. vyd.).  Jestliže Váš syn utrpěl až takovouto újmu, léčba být ukončena nemůže. 

V případě, že by jste chtěla na paní doktorku podat stížnost, na našich stránkách poradny jsou uvedeny případné základní postupy.

Doporučili bychom Vám ohledně fixních rovnátek (aparátu) jej reklamovat. Jedná se o smlouvu o dílo dle občanského zákoníku a podle Vašeho popisu jsou rovnátka vadná, tudíž by Vám je měli opravit, zhotovit nové nebo dát slevu z kupní ceny. Vada by měla být ale oznámena co nejdříve a s oznámením by jste měla i zvolit způsob náhrady. 

S přáním nalezení úspěšného řešení,

Vaše Férová nemocnice

13.8.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS