Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Možnost zákonného zaplacení operace a změna systému

Dobrý den,
táta je v těžkém stavu a snad ho čeká operace. Bohužel musí před ní absolvovat velký počet časově náročných vyšetření a i vyšetření, která jsou pro něho riziková, během kterých může zemřít, ale hlavně mohou jeho zdravotní stav zhoršit tak, že operace již nebude možná. Takto nám to bylo vysvětleno lékaři. Operaci některým pacientům dělají okamžitě bez těchto vyšetření, ale pouze pokud se jedná o akutní případ. To náš táta není, ale zároveň nutno podotknout, že buď byl nesprávně sledován svým ošetřujícím lékařem (což podle mě není vyloučeno), anebo (jak tvrdí lékaři) u něho došlo k velmi rychlému a náhlému zhoršení stavu. Přijde mi tedy takovéto škatulkování - akutní, neakutní - trochu nespravedlivé.
Snažíme se dělat maximum, proto mě napadá i tato zřejmě naivní otázka: Můžeme riziková vyšetření odmítnout, s tím, že bychom si operaci (zákonně) zaplatili sami (pokud by to byl problém pro pojišťovnu a nebyl problém pro lékaře)? Vím, že Hegerovy nadstandardy byly zrušeny a možná toto nešlo ani když platily. Ale nezlobte se na mě, chci mít jistotu. Moc Vás prosím o rychlou odpověď.
A ještě mám jednu doplňující otázku. Co mohu já, jako obyčejný smrtelník a neodborník dělat, aby tento nespravedlivý systém byl změněn a s případy jako je náš táta se počítalo. Musím se zastat jeho lékařů v nemocnici, protože podle mě jednají tak rychle, jak jen mohou, ale přece jen se mi nelíbí, že někomu dělají operaci hned a někdo i ve velmi těžkém stavu musí projít těmito vyšetřeními a čas i náročnost některých vyšetřeních mu neustále zmenšuje šanci na život.

pavla

Odpověď:

Dobrý den,

jak správně uvádíte, nadstandardy byly rozhodnutím Ústavního soudu zrušeny a není možné zaplatit přednostní provedení operace. Alternativou může být provedení operace v soukromé klinice, která nemá smlouvu se zdravotní pojišťovnou a výkon zdravotní péče není hrazen z veřejného zdravotního pojištění. Nemocnice, která má uzavřenou smlouvu s pojišťovnou takto postupovat nemůže, protože by se tím dopustila protizákonného jednání.

Provedení vyšetření samozřejmě může Váš otec odmítnout, ale je možné, že pokud nebudou provdena, lékaři nebudou moci přistoupit k operaci. Zda je případ akutní posuzuje vždy ošetřující lékař. Samozřejmě existují výkony, kdy si pacient hradí výkon sám jako samoplátce. Tady hraje roli i rozhodnutí samotného lékaře (zdravotnického zařízení) zda-li je ochotno provést plánovanou operaci i bez povinné části předoperačního vyšetření.

Protože závisí jakou povahu operační zákrok má (konkrétně o jakou operaci se jedná). Obecně, předoperační vyšetření se provádějí kvůli eliminaci rizik spojených s operačním zákrokem ( anestezie, samotnej chirurgickej výkon)

Ve vašem případě doporučuji informovat se na chirurgickém pracovišti v okolí Vašeho bydliště nebo na chirurgických klinikách fakultních nemocnic, zda-li vaši žádosti vyhoví. Velké nemocnice mají větší spektrum pacientů, než-li menší okresní nemocnice. Je třeba vzít v potaz, že ani tyto chirurgické kliniky neprovedou operaci bez povinné části předoperačního vyšetření.

Uvádím ještě seznam několika chirurgických pracovišť, kde by ste se mohl informovat.

Doufám, že se stav Vašeho tatínka brzi upraví.

Vaše Férová nemocnice

3.6.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS