Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí pacienta

Vážená poradno, obracím se na Vás a to ve věci, odmítnutí pacientky po mozkové příhodě na rehabilitační oddělení z důvodu nesmyslnosti a z hlediska zdravotního stavu pacienta je lepší zůstat na oddělení následné péče. Vzhledem k tomu, že nelze očekávat posouzení zdravotního stavu, mám na Vás dotaz a to takový, je možné, aby primářka rehabilitačního oddělení udělala závěr, aniž by viděla zdravotní dokumentaci pacientky? Je možné, že pacientka může být odmítnuta z důvodu nedostatku místa na oddělení? Je možné, aby pacientka,která vyžaduje 24 hodinový dohled, byla bez dohledu a na noc kurtována k lůžku?

Droxik-Drogerie-Koželuhovi

Odpověď:

Dobrý den,

bohužel nejsme lékaři, fungujeme jenom jako právní poradna, a proto Vám nedokážeme říct, jaký léčebný postup je nejlepší ve stavu vaší maminky. Zkuste se obrátit na nezávislého lékaře, kterému důvěřujete a konzultovat průběh léčby s ním.

Pokusíme se vám alespoň poradit co můžete udělat.

Z vašeho dotazu nám vyplývá, že se jedná o léčbu vaší maminky na dvou odděleních v jednom zdravotnickém zařízení a přemístění mezi nimi. Vaše maminka byla v nemocnici přijata do péče a pouze se změnilo oddělení, na kterém leží. Nejedná se tedy o odmítnutí z kapacitních důvodů, jen o přemístění na jiné oddělení.

Pokud se vám chování nebo postup lékařů nelíbí, můžete si na jejich postup stěžovat. Pochopitelně je nejlepší pokusit se vyřešit problém přímo s dotyčným lékařem či jeho nadřízeným. Pokud to nejde nebo to k ničemu nevede, lze podat oficiální stížnost.

Kurtování pacienta je ve výjimečných případech opravdu povoleno. Jde ale o zásah do svobody pohybu pacienta, proto ho lze použít jen výjimečně v případech, kdy pacient ohrožuje sebe nebo své okolí. O jeho užití rozhoduje lékař a musí být oznámeno soudu. O omezovacích prostředcích si můžete více přečíst zde.

Pokud máte pocit, že by toto opatření proti vaší mamince němělo být použito, doporučujeme zkusit věc vyřešit s lékařem domluvou. Jinak můžete také podat stížnost, nebo věc řešit soudně.

Sížnost můžete podat:

  • poskytovateli zdravotních služeb, proti kterému směřuje, tedy lékaři nebo vedoucímu zdravotnického zařízení (např. ředitel nemocnice) 
  • správnímu orgánu, který poskytovateli udělil oprávnění k poskytování zdravotních služeb (u fakultních nemocnic se jedná o Krajský úřad)
  • České lékařské komoře nebo České stomatologické komoře (pouze pokud se stížnost týká lékaře; typicky v případech porušení profesní etiky).

Vaše Férová nemocnice

 

11.9.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS