Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odpovědnost domácí péče

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat,jaký je správný postup,když zdravotní sestra zaviní při péči o nemohoucí osobu/konkr.při koupeli/pád s následnou zlomeninou pažní kosti?
Po této příhodě sestra vyhodnotila situaci,jakože se "nic nestalo",proceduru dokončila a odjela. Opečovávaná osoba ji pak musela volat a prosit o pomoc. Sestra objednala sanitku, ale tím zájem skončil. Nemusí se sepisovat protokol o úrazu? Neměla by se agentura sama postarat o "posílení" služeb, protože péče o babičku se tímto značně zkomplikovala? A jak je to vůbec s odpovědností sestry/agentury? Na co má babička nárok?

Děkuji za odpověď.

KK

Odpověď:

Dobrý den,

Vaše babička má právo se domáhat finanční náhrady za zlomeninu u příslušné agentury (poskytovatel sociálních služeb je pojištěn ještě před poskytováním služeb pro případ odpovědnosti za škodu). 

Zaměstnanci agentury musí splňovat určité standarty (dle vyhlášky č. 505/2006, kterou můžete najít zde) při porušení takových standartů je možné podat k poskytovateli služeb stížnost nebo by Vás poskytovatel měl informovat a podání stížnosti k nadřízenému orgánu.

Co se týče záznamu o úrazu, měl by být zaevidován poskytovatelem služeb, který vede dokumentaci o osobách, kterým je služba poskytována. Můžete se dotázat, jestli byl tento záznam už učiněn, popřípadě na něj upozornit.

S pozdravem,

Vaše Férova nemocnice

 

13.8.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS