Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přivázání pacienta na lůžko a píchnutí sedativ

Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu jak postupovat při situaci která vznikla při hospitalizaci mého otce.


Otec (75let) byl hospitalizovaný na interním oddělení z důvodu slabého srdce, vysokého tlaku a celkového zavodnění. Otec velmi špatně slyší a používá naslouchadlo.
 

Po zhruba 4 dnech v nemocnici byl jeho stav znatelně lepší a uvažovalo se o jeho propuštění. Bohužel před nástupem do nemocnice upadl a celou dobu hospitalizace mu tekla krev z nosu. Po mentální stránce byl otec naprosto v pořádku. Krvácení z nosu zpočátku nebylo silné a tak tuto věc lékaři neřešili. V nemocnici jsme otce navštěvovali každý den.


V sobotu 25.1. se krvácení zvětšilo a v neděli navečer byl odvezen na ORL pohotovost kde mu provedli bandáž nosu. Bandáž mu ještě před převozem zpět spadla a museli ji předělávat.
V sobotu i v neděli byl po psychycké i mentální stránce naprosto v pořádku a při vědomí.


V noci z neděle na pondělí když ležel na lůžku a krvácení pokračovalo (údajně ztratil asi 0,75litrů krve za ty 2 dny) si údajně opakovaně sundal bandáž a následně ho přivázali koženými přezkami k lůžku (ruce i nohy) a nechali ho ležet. Otec potřeboval na WC a tak se pokusil vyprostit z připoutání (nemohl ani zavolat sestru nějakým bzučákem a v noci nechtěl přičet přes celé oddělení). Výsledkem toho, že se odpoutal bylo, že mu napíchali sedativa  a znovu ho přivázali. O této dramatické noci nás nokdo neiformoval a když jsme v pondělí 27.1. odpoledne přišli do nemocnice, ležela tam troska, která nevnímala, nekomunikovala a nebyla schopná ani udržet močení apod.


Bohužel tento stav se jen pomalu vrací do normálu a zjistili, jsme (a lékařka nám to i ústně potvrdila), že ne každý pacient tento lék dobře přijme a toto že jsou vedlejší účinky které možná časem odezní. Otce jsme nyní už převezli do domácí péče, ale v horším stavu než v jakém do nemocnice odcházel. Nyní otec špatně mluví, je stále unavený, mívá ztráty paměti. V propouštěcí zprávě není ani slovo o tom, že byl připoutaný přes noc k lůžku a že mu byl podaná sedativa, která jak se domnívám může za současný stav otce. Pomalu se otec sice lepší a tak doufáme, že ho vrátíme zpět do původního stavu.


Nyní můj dotaz.
Je tento postup (přivázání k lůžku a aplikace sedativ) v současném zdravotním systému ještě legální a má na takový postup zdravotní personál právo?
Myslím, že toto již hraničí s omezováním osobní svobody. Navíc v propouštěcí lékařské zprávě celou tuto záležitost zamlčeli a není tam ani uvedena aplikace sedativ s poznámkou, že otec má při použití tohoto léku vedlejší účinky.
V první moment jsem zvažoval podání trestního oznámení, ale je mi jasné, že nemocnice celou záležitost "ututlá" a popře. Upřímně nevíme jak dále postupovat, ale zdá se nám tato "péče o pacianta" nepřípustná.
Byl bych alespoň rád, když by byla tato událost uvedená v lékařské zprávě otce.
Předem děkuji za radu.

vodo

Odpověď:

Dobrý den,

podle Vašeho dotazu předpokládáme, že Váš otec byl hospitalizován dobrovolně, proto by od Vašeho otce měl lékařský personál vyžádat souhlas před každým zákrokem.

V situaci, ve které popisujete mohlo dojít k následujícím pochybením

  1. Podání léků bez souhlasu pacienta
  2. Použití omezovacích prostředků (kurtování) bez důvodu
  3. Nesprávné vedení zdravotnické dokumentace

Doporučujeme Vám nahlédnout do lékařské dokumentace Vašeho otce (musí k tomu dát souhlas) a zjistit proč tak lékaři postupovali. Dokumentaci si celou ofoťte přímo při nahlížení. Pokud tam nějaká informace chybí kontaktujte lékaře a požadujte od něj vysvětlení.

Také by bylo dobré zdokumentovat použití omezovacích prostředků – například vyfotit modřiny a získat lékařskou zprávu např. od ošetřujícího lékaře vašeho otce o tom, že je patrné, že byly použity.

Připoupání pacienta na lůžko (omezovací prostředky) je možné jen za určitých podmínek, které stanoví zákon. Omezovací prostředky lze použít:

a) pouze tehdy, je-li účelem jejich použití odvrácení bezprostředního ohrožení života, zdraví nebo bezpečnosti pacienta nebo jiných osob, a

b) pouze po dobu, po kterou trvají důvody jejich použití.

 

Pokud by toto dvě podmínky nebyly splněny současně, zřejmě se jednalo o nezákonné použití omezovacích prostředků.

Pacient, u kterého byly použity omezovací prostředky, tedy i Váš otec, má právo na

  • informování o důvodech proč byl omezovací prostředek použit,
  • záznam o omezovacím prostředku do zdravotnické dokumentace,
  • kontrolu pacienta ze strany zdravotnického personálu v době omezení pacienta.

Jednou z možností může být i nechat vyšetřit otce u jiného lékaře, ke kterému máte důvěru, aby odborně posoudil změnu zdravotního stavu vašeho otce. Takový posudek by Vám mohl později sloužit jako důkaz v případném řešení sporů. Další možností může být zeptat se lidí, kteří byli s Vaším otcem na pokoji, jak vnímali danou událost.

Z důvodu pochybení při péči o vašeho otce můžete podat stížnost na lékaře, domáhat omluvy žalobou na ochranu osobnosti či žádat o náhradu škody na zdraví.

Za nesprávné vedení zdravotnické dokumentace rovněž hrozí zdravotnickému zařízení pokuta.

Stížností na postup lékaře se nelze domoci odškodného. Toho lze dosáhnout mimosoudním vyrovnáním, případně až občanskoprávní žalobou. Máte možnost podat žalobu o náhradu škody a současně žalobu na ochranu osobnosti k soudu. V případě, že se rozhodnete pro řešení sporu soudní cestou, Vám doporučujeme využít služeb advokáta, který se věnuje oblasti zdravotnického práva a poradí Vám, jak nejlépe Vaše nároky uspokojit. O jednotlivých způsobech domáhání odškodného jsme již mluvili v zodpovězených dotazech, další informace o mimosoudním vyrovnání a o soudním sporu naleznete na našich stránkách. Seznam advokátů včetně jejich zaměření lze nalézt například zde.

Vaše Férová nemocnice

 

19.2.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS