Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vydání rodinného příslušníka z psychiatrické léčebny

Dobrý den,

náš děda, 62 let, se léčí (údajně - nebylo nám řečeno, na co přesně) na deprese v psychiatrické léčebně v Jihlavě. Jelikož nám hodně zhunbul za krátký čas, objednali jsme ho na geriatrii na vyšetření (čekací doba 2 měsíce). Léčebna nám ale nechtěla pacienta vydat. Podle nás je natolik v pořádku, aby byl schopen převozu autem a vyšetření. Nechtějí nám ho vydat ani na reverz. Mají na to právo?

Pacient je svéprávný, komunikuje a žádnými velkými depresemi netrpí. Jak postupovat, když nám nechtějí člena rodiny vydat?

Děkuji za odpověď.

šimi

Odpověď:

Dobrý den,

uvádíte, že Váš děda je svéprávný a že nevíte, jak se dostal do psychiatrické léčebny. Pokuste se nejprve zjistit, jestli ohledně Vašeho dědy neproběhlo soudní řízení, které mu omezilo nebo ho zbavilo způsobilosti k právním úkonům. Má-li Váš děda způsobilost k právním úkonům může Vás ustanovit pověřenou osobou, čímž získáte právo nahlížet do jeho zdravotnické dokumentace a zjistit, jakou chorobou trpí.

Dále zjistěte, jestli je Váš děda v léčebně dobrovolně nebo nedobrovolně. Podepsal-li Váš děda souhlas s hospitalizací a je způsobilý k právím úkonům, tak  může  podepsáním negativního reversu z léčebny odejít. Následně může vyhledat pomoc u jiného specialisty. Neznamená to však, že diagnóza nebo léčebný postup se musí lišit. Vše záleží na rozhodnutí Vašeho dědy. Podepsat negativní revers a ukončit hospitalizaci je možné, pokud nejde o případy nedobrovolné hospitalizace. Jinak obecně rozhoduje pacient a dává souhlas k hospitalizaci, který lze kdykoliv odvolat.

Je-li tedy Váš děda svéprávný a nesouhlasí s vyšetřením na geriatrii, nemůžeto ho k tomuto vyšetření přimět. Souhlasí-li s vyšetřením a podepíše negativní revers v psychiatrické léčebně, je léčebna povinna toto vyšetření umožnit. V případě, že odmítá pacienta vydat, Vám doporučujeme se ihned zeptat ošetřujícího lékaře, proč to odmítá udělat.

Nesouhlasil-li Váš děda s umístěním v psychiatrické léčebně, je v ní umístěn nedobrovolně. Nedobrovolná hospitalizace může být realizována pouze v zákoně přesně stanovených případech. V souvislosti s duševním onemocněním je to tehdy, kdy pacient z důvodu tohoto onemocnění ohrožuje bezprostředně a závažným způsobem sebe nebo své okolí nebo tuto hrozbu nelze odvrátit jinak. Vašeho dědu by tak z nemocnice nepustili pouze, pokud by byly tyto podmínky splněny, jinak nemají na jeho zadržení právo.

Pokud k nedobrovolnému hospitalizování opravdu došlo, tak muselo proběhnout soudní řízení, které slouží k ochraně práv hospitalizovaní osoby. Zdravotnické zařízení mělo povinnost do 24 hodin soudu oznámit nedobrovolné převzetí pacienta. Soud měl následně do 7 dní povinnost rozhodnout, zdali je nedobrovolná hospitalizace právoplatná a opodstatněná. Pokud takto soud rozhodnul, nelze podepsat negativní revers a z léčebny odejít. Soud také mohl ustanovit opatrovníka, jehož identitu můžete zjistit u ošeřujícího lékaře.

Další informace o soudním řízení a nedobrovolné hospitalizaci můžete nalézt zde nebo zde.

Vaše Férová nemocnice

11.11.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS