Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zanedbání lékařské péče

Dobrý den,

v listopadu 2012 mého dědu začalo bolet rameno a ruka, na základě vyšetření ho poslali na operaci v domnění že se jedná o výrustky, po operaci ho rameno do dvou dnů začalo opět silně bolet v tom mu lékař řekl, že to nebude tak horké, jak to vypadá a předepisoval mu prášky proti bolesti, které neměli nijaký účinek na bolest. Po určité době mu rameno opuchlo, lékař si myslel, že se pouze plní krví, tak ho poslali na další operaci kde mu pouze odsáli krev, ale do několika dnů opět opuchlo a bolest se vrátila, tehdy děda zažádal o CT na které ho doktor nechtěl poslat, pouze mu stále dával prášky na bolesti a po několika žádostích dědu poslal k jinému lékaři, který znovu řekl že to nic není a že ho na CT nepošle, nakonec udělali pouze sono a řekli že tam nic není. Tak podstoupil třetí operaci zase na odsání krve z rány a opět mu rameno opuchlo v té době na jaře 2013 už musel být hospitalizován několik týdnu v nemocnici dávajícímu njekce proti bolesti apod. Po cca třech týdnech ho poslali konečně na několik žádostí na CT kde mu zjistili velký nádor a v červnu byl převezen do Prahy kde mu zjistili, že je zhoubný. Chemoterapie nezabrala a tudíž mu amputovali celou ruku s ramenem a řekli mu, že kdyby to zjistli hned, že by mu odebrali půlku lopatky maximálně by ji vzali celou a ruka by mu zůstala.

A chci se zeptat, zda to brát jako zanedbání lékařské péče a podat stížnost ?

Sensei

Odpověď:

Dobrý den,

velmi nás mrzí, že zdravotní situace Vašeho dědečka zašla až tak daleko. Je zcela namístě se bránit a existuje řada způsobů jak se bránit můžete.

Je možné podat stížnost, pokud se jedná o lékaře, který provozuje privátní praxi, podává se stížnost u České lékařské komory, více informací ohledně stížnostech u ČLK se dozvíte zde. Pokud se jedná o zaměstnaného lékaře je možné podat stížnost vedoucímu zdravotnického zařízení, popřípadě zřizovateli anebo taktéž České lékařské komoře. Stížnost je třeba podat do jednoho roku ode dne, kdy k jednání na straně lékaře došlo, popřípadě nedošlo a mělo dojít, jinak se jí Česká lékařská komora nebude zabývat. 

V rámci občanskoprávního řízení je možné podat žalobu náhradu škody na zdraví. Jelikož tento nárok podléhá promlčení, žalobu je nutné podat do dvou let ode dne, kdy byla škoda způsobena a kdy se Váš dědeček dozvěděl o tom, kdo za ni odpovídá. Řížení je osvobozeno od soudního poplatku.

Před tím, než se odhodláte k dalším krokům, Vám doporučujeme vyžádat si kopii zdravotnické dokumentace a využít konzultace odborníka - dalšího lékaře, kterému důvěřujete. Můžete se tak dozvědět informace o tom, jak reálná je šance domoci se odškodnění, prokázat případné pochybení a jakou částku jako odškodné žádat. V případě, že budete usilovat o finanční odškodnění, doporučujeme Vám konzultovat případ také s advokátem. Ten se nejprve pokusí o mimosoudní řešení sporu, tzn. že se s lékařem, příp. zřizovatelem pokusí domluvit a zpravidla je také vyzve k náhradě škody. Škodu v takových případech je nutné přesně vyčíslit a prokázat. Právní pomoc můžete nalézt na internetových stránkách Potřebuji právníka a advokáta si můžete zvolit ze seznamu advokátů České advokátní komory.

Vaše Férová nemocnice

7.8.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS