Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ztráta dokumentace

Dobrý den,

v roce 2010 jsem se stěhovala do menší obce, dříve jsem bydlela v městě N. Paní doktorka mi poslala kartu do Jirkova. Když jsem šla k paní doktorce, byla tam jiná. Prý k ní nepatřím. Nikde mě nechtěli vzít, až jedna. Když jsem tam šla na kontrolu, už mě vyhodila, že karta byla odeslána z města N., a že bez karty mě nevezme. Nemůžu kvůli tomu do práce, protože potřebuji lékařskou prohlídku a ještě za mě berou peníze. Zřejmě ji ztratili u mé lékařky v naší obci. Můžu požadovat odškodnění? Díky jim mě nechtěj do práce.

lenka

Odpověď:

Dobrý den,

k získání odškodnění byste musela podat žalobu na náhradu škody. Během soudního procesu byste musela dokázat, že důvodem vzniklé škody, je právě ztráta zdravotnické dokumentace nebo nevykonaná lékařská prohlídka. Tedy, že ztráta zdravotnické dokumentace způsobila to, že Vás žádný doktor nechtěl přijmout, proto Vám nebyla provedena lékařská prohlídka. Nebo, že lékaři Vás přijmout mohli, ale svévolně to neudělali, čímž Vám způsobili škodu. Musela byste se také rozhodnout, koho žalovat, tedy lékařky, které Vás nepřijaly do péče, nebo toho, kdo ztratil Vaši zdravotnickou dokumentaci (a tedy zjistit, kdo ji skutečně ztratil). Takovýto soudní spor je značně komplikovaný, proto v případě, že byste se rozhodla problém řešit soudní cestou Vám doporučujeme najít si advokáta, který by Vás ve sporu zastupoval. Seznam advokátů naleznete zde.

Pokud jde o Vaší zdravotnickou dokumentaci. Povinností lékaře je uchovávat originál Vaší zdravotnické dokumentace. Měl by ho uchovávat, aby jej mohl předložit v případě, kdy dojde ke kontrole. Lhůta, po kterou jí musí uchovávat, je stanovená na 10 let. Vaše bývalá lékařka z Neratovic by ji tedy měla mít uchovanou. Nemusíte se strachovat, že se ztracením zdravotnické dokumentace budete mít nějaké potíže. Ztracení zdravotnické dokumentace je právě velkým problémem pro lékaře.

Doporučujeme Vám obrátit se na Vaši pojišťovnu a situaci jí vylíčit. Pokud se obrátíte na Vaši pojišťovnu, můžete po ní požadovat, aby Vám zajistila praktického lékaře v blízkosti Vašeho trvalého bydliště. Dále si od ní můžete vyžádat výpis plateb, které byly vykázány za Vaši péči a tím zjistíte, jestli za Vás nějaký lékař "bral peníze."

S přáním všeho dobrého,

Vaše Férová nemocnice

29.4.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS