Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zveřejnění lékařského tajemství

Dobrý den, myslela jsem si, že mám asi sociální fobii a chtěla ji řešit, nastudovala několik knih a zjistila, že se můžu obrátit na psychiatrii. Zvolila jsem tedy ordinaci mimo nemocnici, ordinaci v soukromém domě. Když jsem přišla, doktorka se nepředstavila, záznam si vedla psaný rukou na papíře, nikde žádné oznámení, že by šlo o detašované pracoviště. Po skončení mi doktorka dala papírek s úplně jiným datem a razítkem svého jména - úplně někdo jiný, než u koho jsem mysela, že jsem. Byla jsem u ní celkem dvakrát. Po nějaké době mi najednou příbuzní (a to i tetky, se kterými se nebavím, nevidím je léta) začali klást dotazy, ty ses zbláznila a dotazy na věci, které jsem sdělovala jen v soukromé ordinaci zmíněné doktorky. Nikomu jinému jsem nic podobného nesdělovala, ani jsem nikomu neřekla, že jsem si zaskákla na psychiatrii, abych se "lépe rozvíjela". Pravděpodobně veškeré záznamy doktorka nosí do 5 km vzdálené krajské nemocnice, kde je zapsala do systému, kde si je přečetla má sestra, která zde také pracuje. Je normální, aby se informace z ordinace odnášely psané na papíře, táhly v nějaké tašce a zapisovaly do systému v nemocnici, která je od soukromé ordinace 5 km, cedule o detašovaném pracovišti na ceduli s nápisem "soukromá ordinace" napsaná není, ani žádné upozornění. V každém případě si chci stěžovat, ale samozřejmě žádný důkaz nemám, jen podezření. Jaký trest hrozí mé sestře, která tyto informace vynesla, můžou ji za to i propustit? Tyto informace vedly k tomu, že se přepisují majetky a chalupy, kontaktují mě opravdu tetky s dotazy, jakou máš práci, nebo s rady odstěhuj se a téměř se spolu nestýkáme. Děkuji a jsem s pozdravem.

Stáňa

Odpověď:

Dobrý den,

Ve Vašem případě zřejmě došlo k pochybení na straně lékařky soukromé ordinace i Vaší sestry, která informace o Vašem zdravotním stavu šířila Vašim příbuzným.

Informace o pacientech může lékař zaznamenávat v listinné i elektronické podobě. Údaje o pacientech, kteří se léčí na psychiatrii není doktor povinen zanášet do žádných centrálních registrů. Je však možné, že lékařka, která Vás ošetřovala, zanesla Vaše údaje do systému v krajské nemocnici. Toto mohlo být z důvodu, že je její ordinace detašovaným pracovištěm, proto, že pro ni nemocnice vede evidenci, že je zastupující lékařkou, nebo z jiného důvodu, který neznáme. To, že lékařka přenášela Vaši dokumentaci v listinné podobě na jiné místo, není pravděpodobně nijak postihnutelné, v každém případě Vás lékařka měla informovat o své osobě a svém profesním vztahu ke krajské nemocnici.

Informace o zdravotním stavu pacienta jsou poskytovány jiným osobám, jen se souhlasem pacienta. Jestliže Vaše sestra, jako zdravotnická pracovnice, šířila dále informace o Vašem zdravotním stavu, porušila tímto mlčenlivost stanovenou zákonem. Můžete tedy podat stížnost krajské nemocnici, kde popíšete Vaši situaci a nemocnice by měla do 30 dnů Vaši žádost projednat. Pokud by se prokázalo, že nemocnice nezabezpečila dostatečně citlivé údaje o Vaší osobě a že Vaše sestra tyto informace šířila, hrozí nemocnici i sestře pokuta až ve výši 1.000.000 Kč. Nemocnice by v takovém případě mohla dát Vaší sestře výpověď či dokonce okamžitě zrušit pracovní poměr. Jak se nemocnice zachová, záleží však na jejích vnitřních předpisech.

Vaše Férová nemocnice

 

 

3.3.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS