Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Bělení zubů

Dobrý den,

chci si nechat vybělit zuby. Asi před sedmi lety můj zubař tento úkon bez problému za určitý poplatek (podle mnou zvolené metody) provedl. Nedávno jsem se bavila s pár přáteli, kteří mi sdělili, že když tento úkon požadovali od svých zubařů, odkázali je k dentální hygieničce, kde však zaplatili jak použitou metodu, tak i práci té hygieničky. I když trvali na tom, aby jim bělení zubů provedl zubař, odmítli je. Můžete mi sdělit, zda mají zubaři právo takto odmítnout pacienta, popř. za jakých podmínek mi tento úkon musí provést oni? Mám přece právo zvolit si svého lékaře.

alena

Odpověď:

Dobrý den,

pacient má právo být vždy řádně poučen o všech prováděných zákrocích a stejně tak má právo jakýkoliv navrhovaný zákrok odmítnout. Bez jeho souhlasu tak na něm nemůže být zásadně vykonán žádný lékařský zákrok.

Pacient ale nemá právo sám si vynucovat konkrétní způsob léčby. Léčbu navrhuje lékař, protože ten má k určení správného postupu náležité vzdělání a zkušenosti, které pacient většinou postrádá. V opačném případě by totiž bylo možné, aby pacient požadoval léčbu, která je pro zbytečná, nevhodná či by mu dokonce mohla způsobit zdravotní potíže. Způsob léčby tedy navrhuje lékař podle svých nejlepších zkušeností, znalostí a svědomí, řádně o ní poučí pacienta, přičemž mu případně nabídne i vhodné alternativy a ten má pak možnost s touto léčbou souhlasit, či ji odmítnout.

Pokud tedy Váš lékař odmítá provést bělení zubů, nelze ho přinutit, aby tento zákrok provedl, tím spíše, že jde zákrok především kosmetický a není tak nutný pro zachování Vašeho dobrého zdravotního stavu. Můžete se samozřejmě pokusit jej přesvědčit, aby názor změnil, je však pouze na něm, zda svolí.

Máte pravdu, že máte právo na svobodnou volbu lékaře. Toto právo máte jednou za tři měsíce v rámci lékařů, kteří mají s Vaší zdravotní pojišťovnou uzavřenou smlouvu. Ti Vás mohou odmítnout pouze ze zákonem stanovených důvodů, například pro naplněnou kapacitu. Ani jiný lékař, přestože by Vás byl povinen přijmout, Vám již ale není povinen bělení zubů provést. Máte ale samozřejmě možnost se informovat, který zubař by Vám byl ochoten provést tento zákrok a zaregistrovat se pak na základě toho u něj.  

Pokud by se ale jednalo o zákrok, který je hrazený z veřejného zdravotního pojištění, měl by Vám jej lékař provést a není navíc důvod, proč by Vás kvůli tomu posílal za hygieničkou. V případě, že by Vám i takovou péči odmítal poskytnout, měla byste se obrátit na svou pojišťovnu a na tuto skutečnost ji upozornit.

Vaše Férová nemocnice.

8.8.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS