Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Být přítomna při vyšetření něho taty

Dobrý den,

prosím mám právo být u mého táty pri vyšetření nebo při polohovani, brání krve, ultrazvuk atd., co se týká jeho vyšetření? Pred 7 měsíci měl tragický úraz je ochrnutý, měl tracheotomie, tak že málo mluví. Chci zůstávat při všech ošetřeních a zúčastňovat se všeho, co mu dělají. Vždy mi je řečeno, pockejte si venku za dveřmi. Chtěla bych dohlížet na manipulaci otce lékařem.

Děkuji.

Kači

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz se týká přítomnosti osoby blízké při vyšetřování pacienta. Tato otázka je upravena v zákoně o zdravotních službách

Ze znění zákona vyplývá, že mezi základní práva každého pacienta patří právo na přítomnost osoby blízké nebo osoby pacientem určené při poskytování zdravotních služeb. Vyjádří-li se tedy Váš otec tak, že chce, abyste byla u průběhu jeho vyšetření přítomna, měli by lékaři i zdravotnický personál tomuto jeho požadavku vyhovět. 

Musí být však respektovány právní předpisy a taktéž vnitřní řád nemocnice. Přítomnost bude taktéž vyloučena, pokud by to mohlo narušit poskytování zdravotních služeb. Vzhledem k tomu, že neznáme vnitřní řád nemocnice, nejsme schopni posoudit Vaši přítomnost u jednotlivých vyšetření. Domníváme se však, že Vaše přítomnost by mohla být omezena u těch vyšetření, u nichž se vyžadují zvýšené hygienické standardy. Zejména pak u zákroků prováděných na operačních sálech. 

Co se pak týče v dotaze zmiňovaných úkonů probíhajících v ordinacích, předpokládáme, že by Vám přítomnost u otce měla být umožněna. Pokuste se na tom se lékařem či zdravotními sestrami domluvit a vysvětlete, proč byste byla u prováděných vyšetření ráda přítomna. Případně je upozorněte na to, že se jedná o jedno ze zákonem stanovených práv pacienta. 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

 

30.1.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS