Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Cennosti při hospitalizaci

Dobrý den,

můžete mi prosím poradit? Čeká mě plánovaná několikadenní hospitalizace, předem musím podepsat spoustu dokumentů (souhlas atd.), ale zarazila mě část, kde souhlasím s tím, že nebudu mít u sebe žádné cenné předměty. Chápu, že šperky, větší část peněz apod. nemá v nemocnici co dělat, ale vztahuje se to i na mobil a osobní doklady? Nemám právo mít tyto věci u sebe a nemocnice povinnost mi jejich bezpečnost zajistit? Nelíbí se mi nemít u sebe (ne někde v nemocničním trezoru) telefon pro kontakt s rodinou a být odkázaná jen na neznámý a neosobní personál nemocnice... Děkuji za radu.

 

Awele

Odpověď:

Dobrý den,

podepsání uvedeného dokumentu určitě neznamená, že byste nemohla mít mobilní telefon anebo doklady u sebe. Nemocnice se tím spíše snaží chránit pro případ, že by se Vám cenné věci ztratily. Tímto dokumentem se však nemocnice nezbavuje odpovědnosti za škodu v případě ztráty věcí patřících pacientům.

Nemocnice je ubytovacím zařízením svého druhu, proto se na něj vztahuje zvláštní úprava odpovědnosti za škodu na věcech vnesených a odložených obsažená v Občanském zákoníku. Zde je řečeno, že provozovatel ubytovacího zařízení je odpovědný za ztrátu věcí, které jsou přineseny do prostor, které byly vyhrazeny k ubytování nebo uložení věcí, případně předány provozovateli či jeho pracovníkům k úschově. Prostorem „vyhrazeným k uložení věcí“ není jen trezor, ale i noční stolek či skříň v pokoji pacienta.

Posuzuje se také, zda nelze spatřovat odpovědnost za vzniklou škodu na straně pacienta. Roli hraje, zda byl pacient upozorněn na to, že pokoje se v nepřítomnosti pacientů neuzamykají a zda byla pacientovi možnost dát si cennosti do úschovy.

Právo na náhradu škody je třeba uplatnit bez zbytečného odkladu, maximální lhůta je však stanovena na 15 dnů. Po uplynutí této doby už není možné se práva na náhradu škody domoci. Je však stanoven maximální limit pro náhradu škody, a to 5000,- Kč. To neplatí, pokud by se Vám ztratila cennost uložená v nemocničním trezoru či jiné úschovy, pak by byla nemocnice povinna nahradit celou hodnotu ztracené věci.

Doporučujeme schovat si cenné věci do nemocničního trezoru a cennosti, které se rozhodnete ponechat si na pokoji, mít stále u sebe a v době operace je předat sestrám do úschovy.

15.4.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS